11 ülkeden bu yıl 10 balistik füze denemesi yapan Kuzey Kore'ye kınama

Aralarında ABD’nin de olduğu ülkeler Kuzey Kore'nin füze denemelerinin BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ettiğini bildirdi

Fotoğraf: AA

ABD ve 10 ülke, bu yılın başından beri 10 balistik füze denemesi yapan Kuzey Kore'yi kınadı ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) bu konuda birlik olma çağrısı yaptı.

Ülkeler arasında ABD, Arnavutluk, Avustralya, Brezilya, Fransa, İrlanda, Japonya, Yeni Zelanda, Norveç, Güney Kore ve Birleşik Krallık yer alıyor.

Yapılan ortak açıklamada, Kuzey Kore'nin füze denemelerinin BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ettiği de bildirildi.

Bu yılın başından veri 10 balistik füze denemesi yapan Kuzey Kore'yi kınayan ABD ve 10 ülke, BM Güvenlik Konseyinin Kuzey Kore'nin füze denemelerine sessiz kalmasının konseyin güvenilirliğini sarsacağına dikkati çekti ve bu konuda birlik olma çağrısında bulundu.

Kuzey Kore ile koşulsuz diyaloğa hazır olunduğu belirtilen açıklamada, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması için Kuzey Kore'den diplomasiyi seçmesi ve istikrarsızlık yerine, halkının ihtiyaçlarına ve insan haklarına öncelik vermesi istendi.

BM Güvenlik Konseyi, nükleer programı nedeniyle Kuzey Kore'ye 2006'dan bu yana ekonomik ve askeri yaptırımlar uyguluyor.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU