Çin yönetimi bu hafta toplanıyor: İnsan ticareti, estetik ameliyatlar ve ebeveynlik görüşülecek

Çin Ulusal Halk Kongresi yılda sadece bir kez yapılıyor

Çin Ulusal Halk Kongresi'nde önergelerden çok azı oylamaya sunuluyor (Reuters)

Ülkenin yıllık ekonomik büyüme oranı ve savunma bütçesinin artışı gibi önemli konuların belirlendiği en üst düzey yasama organı Çin Ulusal Halk Kongresi (ÇUHK), 5 Mart’ta başlayacak.

Kongrede ayrıca üyeler bazı önergeler sunuyor.

Fransız haber ajansı AFP, bu yılın bazı önergelerini derledi:

İnsan ticareti

Sekiz çocuk annesi Çinli bir kadının bir köy kulübesinde boynundan zincirlenerek hapsedildiğinin görüldüğü video, ülkenin sosyal medyasında geçen ay şok etkisi yaratmıştı. Yetkililer, şizofreni teşhisi konan kadının birkaç kez satıldığını tespit etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görüntülerin yayılmasının ardından ülkenin kırsal kesimlerinde yaygın şekilde görülen insan ticareti tartışılmaya başlamıştı.

Kongre üyesi Fan Yun bir alıcının, insan taciriyle eşit şekilde cezalandırılmasını sağlayacak bir değişiklik önerdi. Çin’de mevcut kanunlara göre bir alıcı en fazla üç yıl hapis cezasına çarptırılırken bir tacir için bu süre 10 yıl.

Ebeveynlik

Ülkenin büyük kentlerinin çoğu, doğumdan sonra kadınlara yaklaşık 150 günlük, erkeklereyse 15 günlük ücretli izin imkanı tanıyor.

Ancak aradaki bu büyük fark, kadınların işyerinde ayrımcılığa uğramasına ve bebek bakımı yükünün çoğunu üstlenmesine yol açıyor.

Jiang Shengnan adlı temsilci, yeni babaların izninin en az 30 güne çıkarılmasını istiyor.

Estetik ameliyatlar

Çin basınında bu yıl çıkan bir habere göre bir öğrenci, henüz reşit değilken annesinin izniyle estetik ameliyat olmaya başladı. Öğrencinin şimdiye kadar 100’den fazla ameliyat geçirdiği edildi.

Bu, bıçak altına yatmanın çok kolay olduğu korkusunu doğurdu.

Kongreden Wang Jiajuan, reşit olmayan kişilerin tıbbi açıdan ihtiyaç duyulmayan plastik cerrahi operasyonlarına girmesinin yasaklanmasını istedi.

İşçiler

Çin’in tehlikeli sokaklarında uzun süre çalışan kuryelerin çoğu göçmen. Meituan gibi dev yemek sipariş şirketleri, çalıştırdıkları kuryelerine bonus vermedikleri ve sigortasız çalıştırdıkları için soruşturmaya tabi tutuldu.

Zhu Lieyu, kuryelerin en fazla 8 saat çalışması gerektiğini ve sigortalanması gerektiğini düşünüyor.

Ancak sosyal medya kullanıcıları bu öneriye şüpheyle yaklaşıyor. Zira daha kısa çalışma saatleri, kuryelerin daha az para kazanması anlamına geliyor.

Sorun çıkarma suçu

Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı üyesi Zhu Zhengfu, "kavga başlatma ve sorun çıkarma" suçunun kaldırılmasını önerdi. Zhengfu, kanundaki belirsizliği kullanan yetkililerin, istediklerini suçlayabildiğini söyleyerek uyarılarda bulundu.

Ancak AFP’ye göre Zhengfu’nun önerisinin kabul görme şansı çok zayıf. Zira haberde bu suçun, muhalifleri mahkum etmek için kullanıldığı yazıldı.

 

Independent Türkçe, AFP

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU