Nepal tartışmalı ABD hibesine onay verirken protestoculara biber gazı ve tazyikli suyla müdahale edildi

Protestocular hibenin ülkenin egemenliğini ve hukukunu zayıflatacağını iddia ediyor

Millennium Challenge Corporation (MCC) aracılığıyla Amerika'dan hibe alma anlaşmasını protesto eden göstericiler 27 Şubat 2022'de Katmandu'da polisle çatıştı (AFP)

Nepal parlamentosu, ABD'nin 500 milyon dolar değerindeki tartışmalı altyapı hibesini almayı pazar günü onayladı. Hibeye karşı çıkan yüzlerce protestocu polisle çatıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters'ın haberine göre polis protestocuları dağıtmak ve parlamentoya yürümelerini engellemek için biber gazı, tazyikli su ve hintkamışından sopalar kullandı. 

Parlamentodaki görüşmelerin ardından hükümet parlamenterleri ikna etmeyi başardı. Parlamento Başkanı Agni Sapkota, hibe anlaşmasının parlamenterlerin sesli oylamasında oy çokluğuyla onaylandığını duyurdu. 

ABD devletine bağlı yardım kuruluşu Millennium Challenge Corporation (MCC) enerji nakil hattı ve yol iyileştirme projelerini finanse etmek için hibe vererek yardımda bulunmayı 2017'de kabul etmişti. 

Washington söz konusu yardımın belli şartlara bağlı olmadığını ve geri ödenmesi gerekmediğini iddia etse de iktidardaki koalisyon anlaşma konusunda fikir ayrılığına düşmüştü. Muhalifler, Nepal hükümetinin projeler üzerinde yeterli kontrole sahip olmayacağı gerekçesiyle hibenin ülkenin egemenliğini ve hukukunu zayıflatacağını iddia ediyordu.

Yardıma karşı çıkanlar arasında Nepal Komünist Partisi (Maoist Merkez) ve Nepal Komünist Partisi (Birleşik Sosyalist) gibi ana koalisyon ortakları da yer alıyor. ABD yönetiminin hibe projesini onaylamak için koyduğu 28 Şubat tarihi hızla yaklaşırken iktidardaki ittifak günün erken saatlerinde Başbakan Sher Bahadur Deuba'nın evinde fikir birliği sağlamak için bir araya geldi. 

Nihayetinde koalisyon hükümetinin liderleri, MCC'nin ABD askeri stratejisinin parçası olarak kabul edilmeyeceğini ve Nepal Anayasası ve kanunlarının üzerinde olmayacağını belirten 12 fıkralık "açıklayıcı beyanat" maddesini benimseyerek hibeyi onaylamayı kabul etti. 

Muhalefetteki Nepal Komünist Partisi (Birleşik Marksist-Leninist) üyesi Bhim Rawal parlamentoda, "Anlaşma Nepal'i ABD'nin güvenlik şemsiyesi altına alacak ve bu yüzden reddedilmeli" dedi.

Fakat Maliye Bakanı Janardan Sharma, yardımın ABD'nin Hint-Pasifik stratejisinin parçası olmadığının ve askeri bir amaç gütmediğinin güvencesini verdi.

Loktantrick Samajwadi Partisi'nden parlamenter Mahant Thakur, parlamentodaki sırasında, "Anlaşma ülkenin çıkarlarını ve refahını artıracak ve bu yüzden kabul edilmeli" dedi.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU