Zelenski: Rusya ile diplomatik ilişkileri kestik, Ukraynalıları orduya katılmaya çağırıyorum

Zelenski konuşmasında, "Ordumuzun halkın, medyanın, kamunun desteğine ihtiyacı var. Ordumuz da halkımız güçlü durumda. Ordumuzu desteklememiz gerekiyor" dedi

Fotoğraf: Reuters

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başlaması sonrası "ulusa sesleniş" konuşması yaptı.

Ukraynalılara ve medyaya seslenen Zelenski, ülkedeki gelişmelerle ilgili bilgilerin yayılması çağrısında bulunarak, "Ordumuz nasıl mücadele ediyor lütfen yayalım. Ordumuzun halkın, medyanın, kamunun desteğine ihtiyacı var. Ordumuz da halkımız güçlü durumda. Ordumuzu desteklememiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Ukrayna ordusunun ağır saldırılara maruz kaldığını belirten Zelenski, ölü ve yaralı sayısının da arttığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Ukraynalıları  orduya katılmaya çağırıyorum"

Halkın ve ordunun, işgale karşı ülkeyi savunduğunu vurgulayan Zelenski şöyle devam etti:

Ukraynanın her vatandaşı halkımızın geleceğini belirleyecek. Ordu deneyimi olan herkes ordumuza katılabilir. Ukraynalıları orduya katılmaya çağırıyorum. Eski askerleri de orduya katılmayı çağırıyorum.  Ordu arasında yaralılar var, kanınıza ihtiyacımız olacak, gerekirse kan dökülecek.  Her şirketin, işletmecinin de geleceği belirleme durumu söz konusu olacak. Toplumumuz için çalışalım. Tüm çalışanların hizmetlere ihtiyacı olacak. Ukrayna bankaları ve milli banka gerekli rezervlere sahip.Ukrayna'yı destekleyenlere teşekkür ediyorum . Özgürlüğümüzü birlikte savunacağız. Devletinizi savunmak için hazır olun. 

"Rusya ile diplomatik ilişkilerimizi kestik"

Zelenski, Ukrayna'nın Rusya ile tüm diplomatik ilişkikeri kestiğini de söyledi.

Konuşmasında Rus halkına da seslenen Zelenski, "Rusya halkının bir seçim yapması gerekiyor hangi yolu izleyecekler. Rusya'daki herkes dışarı çıkıp bu savaşa karşı sesini yükseltebilir. Hem Rusya'da bulunan Ukrayna vatandaşlarına ve hem de Ruslara ayrı ayrı seslenmek istiyorum. Biliyorum sizin TV kanallarınızda gösterilmiyor. Sosyal medyada da her şeye erişiminiz yok. Bu korkunç durum. Bir ulusu yok etme isteğini engellemek mümkün değil. Siz tarihi engelleyemezsiniz. Ukrayna vatandaşları, Rusya'da akrabası bulunanlar, harekete geçin" dedi.

"Putin karşıtı koalisyon kuruyoruz"

Zelenski Twitter hesabından yaptığı açıklamada da Rusya lideri Vladimir Putin karşıtı bir koalisyon kurmak üzere Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dahil olmak üzere çeşitli liderlerle konuştuğunu açıkladı.

Zelenski, şunları kaydetti: 

Putin karşıtı koalisyon kuruyoruz. Somut yaptırımlar ve ordumuza somut destek için (Avrupa Komisyonu Başkanı) Ursula Von Der Leyen, (Fransa Cumhurbaşkanı) Emmanuel Macron,  Avusturya İçişleri Bakanı Karl Nehammer ve Tayyip Erdoğan'la konuştum. Belirleyici eylemlerinizi bekliyoruz

"Ukrayna'ya yönelik ikinci bir füze taaruzu başladı"

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'nin danışmanı, ülkeye yönelik ikinci bir füze saldırı başlatıldığını söyeldi.

Kiev'de bulunan yetkililer ilk taaruzun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bu sabah emrini verdiği askeri operasyonun ardından gerçekleştirildiğini ve Ukrayna'nın çeşitli kentlerinde bulunan askeri komuta merkezlerini vurduğunu iafde ettiler.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU