Reuters: Zenginlere ve lüks konutlara ek vergi, Meclis tatili sonrasına kaldı

Türkiye'de yüksek gelirliler ve lüks konut satışları için öngörülen vergi zammının meclis tatili sonrasına kaldığı belirtildi

Fotoğraf: Unsplash/@Gautier Salles

Reuters haber ajansının hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yılın ilk beş ayında yüzde 225 artan bütçe açığını kapatmak için hazırladığı bir dizi önlemi içeren yasa tasarısından iki önemli kalem çıkarıldı. 

Buna göre önümüzdeki haftalarda meclise sunulacak tasarıda yer alan yüksek gelirliler ve lüks konut satışları için öngörülen vergi zammı, 15 Temmuz'da başlayacak Meclis tatiline yetişmesi zor göründüğü için ekim ayına kaldı.

Reuters’ın geçen hafta yayınlanan haberinde bu paketin içerisinde yüksek gelirlilerden alınan vergilerin artırılması, kurumlar vergisinin düşürülmesi ve merkez bankasının yedek akçe olarak tuttuğu 46 milyar liranın bütçeye aktarılması gibi önlemlerin bulunduğu yer almıştı. 

İlk planlamalarda geliri 1 milyon liranın üzerinde olanları gelir vergisi dilimi yüzde 35'ten yüzde 50'ye çıkarılması ve lüks konut satışlarına ek vergi getirilmesi öngörülüyordu.

“Yüzde 35’lik gelir vergisi yüzde 45 olacak”

Bloomberg HT’nin 27 Haziran’da yayınlanan haberine göre ise hazırlanan düzenlemede yıllık geliri brüt 700 bin lira olan vatandaşa vergi artışı getirilecek. Kaynaklara dayandırılan habere göre hâlihazırda üst dilimi yüzde 35 olan gelir vergisinin yüzde 39, 43 ve 45 olarak artırılması planlanıyor. 

Bir diğer düzenlemeyle de değeri 10 milyon lira üzerinde olan konutların vergi oranının artırılması amaçlanıyor. Geçtiğimiz eylül ayında açıklanan ve 2019-2021 arasını kapsayan yeni ekonomi programında yüksek gelirin daha adil vergilendirilmesinin amaçlandığı kaydedilmişti. Programda taşınmaz değerleme sistemi kurularak gayrimenkul envanterinin tamamlanacağı açıklanmıştı.

Bütçe açığı geçen yılın ilk beş ayındaki 20.5 milyar lira seviyesinden bu yıl aynı dönemde yaklaşık yüzde 225 artışla 66,5 milyar liraya çıktı. İlk beş ayda gelirler yüzde, 15 giderler ise yüzde 28,4 arttı.

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU