İdlib'i yöneten Heyet Tahrir Şam (HTŞ) örgütünün, kentteki bazı evlerde oturanları çıkarmaya başladığı belirdildi.
Tahliye edilen bazı evlerin, ülkeye 2011'den sonra gelen yabancı savaşçılar tarafından kullanılması, "HTŞ, yabancı savaşçıları evlerinden çıkarıyor mu" sorusunun sorulmasına neden oldu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
"Belirli bir gruba yönelik değil"
İddianın sosyal medyada yaygınlık kazanmasının ardından HTŞ bir açıklama yaparak, tahliye işlemlerinin spesifik gruplara yönelik olmadığını savundu.
HTŞ'nin medya merkezinden yapılan açıklamada, "Kutsal Suriye devrimi en başından beri mücahitler tarafından desteklendiği" belirtilerek, "Rusya ve İran destekli Esed zulmüne karşı kardeşlerine ve ailelerine destek oldular. Bugüne kadar devrim prensiplerine bağlı kaldılar. Umuyoruz ki biz bir gün Suriye'yi özgürleştireceğiz ve herkes özgürlüğün keyfini yaşayacak" ifadeleri kullanıldı.
Tahliye işleminin belirli bir örgüt veya gruba has olmadığının ifade edildiği açıklamada, "Tahliye edilenler HTŞ'ye bağlı bir grup da olabilir. Kimseye iltimas geçilmeyecek. Bu evleri boşaltma kararı İdlib'deki resmi otoritenin aldığı bir karar. Daha önce aylarca bu yönde çağrı yapılmıştı" denildi.
Evlerine dönmek isteyen mülteciler dava açtı
Boşaltılma kararı alınan bazı evlerin özel mülktü. Bu evlerin gerçek sahipleri evlerine dönmek isteyen mültecilerdi. Bu konuyla ilgili İdlib'deki yerel mahkemelerde açılan davalar var.
HTŞ, bazı evlerin ise suça karışmış kimi Suriyeliler tarafından kullanıldığını öne sürüyor. Haklarında tahliye kararı alınan evlerde yaşayan herkesin suçlu olmadığını da söyleyen HTŞ yetkilileri, "Onların yerleşebilecekleri evler bulunacak" vaadinde bulundu.
Açıklamada, "Kişisel meseleler toplu bir politika olduğu anlamına gelmez. Muhacir (yabancı savaşçılar) meselesi İdlib'de huzursuzluk yaymak için kullanılıyor. Özgürleştirilmiş alanlarda oturanlar, kendi insanını korumaya çalışan idarenin topraklarında oturmaktadır" denildi.
İç savaşla birlikte Suriye'ye giden yabancılar
Suriye'deki iç savaşın ilk dönemlerinden bu yana Beşşar Esad yönetimine karşı savaşmak için çok sayıda yabancı savaşçı bu ülkeye gitti.
Ortadoğu, Avrupa, Kafkaslar, Orta Asya ve Kuzey Afrikalı binlerce savaşçı hala Suriye'de.
İdlib'de HTŞ destekli hükümetin kurulmasının ardından yabancı savaşçıları dengelemek için bazı önlemler alındığı ifade ediliyor.
Yerel kaynaklar, yabancı savaşçıların attığı her adımın HTŞ tarafından kontrol edildiğini, bunun ise bir gerginlik kaynağı olduğunu belirtiyor.
El-Kaide kökenli bir örgüt olan HTŞ'nin içindeki yabancıların büyük kısmı 2014'ten itibaren örgütle yollarını ayırarak IŞİD'e katıldı.
Örgütün ilk ismi olan Nusra Cephesi ise 2016'da El-Kaide'den ayrıldığını açıklayarak kendini feshettiğini duyurdu.
© The Independentturkish