Elektrik tarifelerini ve Isparta'daki yaygın elektrik kesintilerinin neden ve sonuçlarını sorgulamak amacıyla 21 bölgesel elektrik dağıtım şirketinin üst yöneticileri Ankara'da bir araya geldi. Toplantı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in katılımıyla gerçekleştirildi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Toplantının ardından açıklama yapan Bakan Dönmez, şirketlere gerekli uyarıları yaptıklarını ve yapılması gerekenleri ayrıntıları ile paylaştıklarını söyledi. Dönmez, "Bizim açımızdan oldukça verimli bir toplantı oldu" dedi.
Elektrik dağıtım sektöründen yetkililerle bir araya geldiği toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Dönmez, geçen yıl elektrik ve doğal gaz faturalarında 100 milyar liralık destek sağlandığını ifade etti.
"100 liralık elektrik faturasının 50 lirası hükümetimiz tarafından karşılanıyor"
Dönmez, söz konusu desteğin hane başına yıllık 5 bin lira olduğuna dikkati çekerek, akaryakıtta 65 milyarlık ÖTV desteğiyle toplam 165 milyar liralık sübvansiyon yapıldığını söyledi.
Bu yıl elektrikte birinci kademede yaklaşık yüzde 50, doğal gazda ise yüzde 75'lik devlet desteğinin devam ettiğini vurgulayan Bakan Dönmez, "100 liralık elektrik faturasının 50 lirası, doğalgaz da ise 100 liralık faturanın 75 lirası hükümetimiz tarafından karşılanmaktadır. Buna ek olarak, bu süreçte enerji sektöründen de sürece katkı sağlamalarını bekliyoruz" diye konuştu.
"Son 20 yılda 100 milyar dolar yatırım yapıldı"
Türkiye'nin son 20 yılda gösterdiği yüksek performanslı büyümenin temel dinamiklerinden birinin de enerji sektörü olduğunu dile getiren Bakan Dönmez, sektörün serbest piyasa kuralları ve uluslararası dengeler göz önüne alınarak, üretim, iletim ve dağıtım şeklinde yeniden düzenlenmesinin sektörün büyümesinde yeni bir ivme yarattığını söyledi.
2016-2020 yatırım döneminde dağıtım şirketleri tarafından yaklaşık 40 milyar liralık yatırım yaptıklarını, 2021-2025 döneminde ise bu rakamın 66,7 milyar liraya yükseleceğini söyledi.
Dönmez, iletim ve dağıtım ağlarının da ihtiyaçlar doğrultusunda yenilendiğini söyledi.
Yeni yatırımlarla şebeke ağlarını genişlettiklerini belirten Bakan Dönmez, elektrik sektörüne son 20 yılda 100 milyar dolar yatırım yapıldığını söyledi.
"Provokasyondan medet umanların da her zaman karşısında olacağız"
Bu sayede elektrikte toplam kurulu gücün 3,5 kat artarak 100 bin megawatt seviyesine ulaştırdıklarını belirten Fatih Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:
Enerji sektörü her gün kendini yenilerken ve örnek gösterilirken, muhalefetini Türkiye'nin tökezlemesi üzerine kuran bir siyasetini adeta freni boşalmış bir kamyon gibi her gün yalanlarla dolu bir yokuştan aşağı doğru indiğini görüyoruz. Hiçbir ahlaki ve insani değerden nasibini almayan bu tarz bir siyasetin, önüne ne gelirse sürüklediğine, halkı kışkırtmaya yönelik attığı adımların sonuncusuna da geçtiğimiz günlerde şahit olduk. Sorumlu siyasetin öznesi olması gerekenler, sorumsuzlukları ile nasıl bir hezeyanın içinde olduklarının farkında olmalı. Demokratik sınır ve nezaketler içerisinde her türlü eleştiriye ve görüşe sonuna kadar açığız. Ancak provokasyondan medet umanların da her zaman karşısında olacağız
Konuyu tüm şeffaflığı ile kamuoyuyla paylaştıklarını ifade eden Bakan Fatih Dönmez , çözüm yollarını da en uygun şekilde belirlemeye çalıştıklarını söyledi. Halktan ve tüm paydaşlardan gelen önerilere göre çalışmalarına devam edeceklerini söyledi.
Dönmez, "İftira ve yalanların başrolde olduğu bir siyaset var maalesef. Her şey bu yalan siyaseti üzerinden nasibini alıyor. Enerji sektörü olarak biz de bu siyasetle karşı karşıya kalıyoruz" dedi.
Maliyet artışına dikkat çekti
Tüm dünyada enerji arzı ile ilgili bir sıkıntı olduğunu dile getiren Dönmez, enerji fiyatlarının küresel bir sorun haline geldiğini söyledi. Elektrik üretiminde ana girdi olan kömür fiyatlarının 2021 yılının başından bu yana 5 kat artarak 20 dolardan 250 dolar seviyesine çıktığını, doğalgaz fiyatlarının 10 kart arttığını ifade etti.
Türkiye'nin elektrikte ithal kaynaklara bağımlılığının yüzde 50 oranında olduğunu kaydeden Dönmez, "Burada asıl sorun, elektrik enerji üretim maliyetleri. Tedarik süreçlerindeki diğer unsurların etkisi bu kadar fazla değil" dedi.
Independent Türkçe