Paris Ağır Ceza Mahkemesi, aslen Ezidi olan Ermeni kökenli Fransız vatandaşı Arthium Aloyan’ı 2015 yılında Suriye’de Nusra Cephesi saflarında savaşma ve terör örgütüne üye olma suçundan 12 yıl hapis cezasına çarptırdı.
Şarkul Avsat’ın haberine göre, savcılık, Aloyan’a (33) yönelik suçlamaların üst sınırının 30 yıl hapis olduğunu belirterek, hakkında 12 yıl hapis cezası talep etmişti.
Baş Yargıç David Hill kararı okurken, “Paris Ağır Ceza Mahkemesi, kendisine isnat edilen suçla ilgili olarak Arthium Aloyan’ın suçlu olduğuna ikna oldu. El Kaide bağlantılı ve sık sık radikal eylemler gerçekleştiren Nusra Cephesi örgütünün, özellikle Irak-Suriye bölgesinde vahşet ve saldırılar gerçekleştirerek kendini gösteren terör niteliğini belirtmekte fayda var” dedi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Hill, soruşturma sonuçlarına göre Aloyan’ın suç faaliyetleri yaygın olarak bilinen bir terör grubuna bilerek katılmak üzere Fransa’dan ayrılarak Suriye’ye kararlı bir şekilde gittiğini vurguladı.
Aloyan ise, duruşma sırasında Nusra Cephesi saflarında savaştığını itiraf etti ancak bunun terörist bir örgüt olmadığını savundu.
Aloyan, “Nusra terör örgütü değildir. Bu bir Batı vizyonudur. Bir tiranla savaşmanın suç olduğunu düşünmüyorum. Nusra askere karşı bir askerdi. Kadınları ve çocukları öldürmediler” dedi.
Ayrıca, “Suçlu değilim, kimseyi öldürmedim, kimseye şiddeti savunmadım” diyerek kendini savundu.
2012’de Müslüman olan Aloyan, yakınlarına haber vermeden önce Türkiye’ye, ardından 2015’te Suriye’ye gitmişti.
2016 Ağustos ayında Hatay’da yakalanan iki çocuk babası Aloyan, Türkiye’de yargılanarak 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Türkiye’de cezasını çektikten sonra da 2019 yılında Fransa’ya sınır dışı edilmişti.
Aloyan Fransa’da ise ‘terör örgütüne üyelik ve saldırı hazırlığı yapma’ suçlamasıyla tutuklanmıştı.
Avukatı, müvekkilinin aynı suç için iki kez yargılanamayacağını savunurken, Paris İstinaf Mahkemesi, 2020 yılında ‘aynı suçtan mahkum olmuş bir kişinin yeniden yargılanamayacağına’ dair evrensel hukuk ilkesinin Aloyan için uygulanamayacağına hükmetmişti.
Şarkul Avsat