Çiftçilere verilen eğitim ve danışmanlık programı, tarımda yüzde 23 verim artışı sağladı

Binlerce çiftçiye ulaşan program ile geçen yıl kuraklığa rağmen yüzde 23’e varan oranda verim artışı sağlandı. Bu yıl program kapsamında tarlada sera gazı emisyonu takibi çalışması başlatılacak

Fotoğraf: AA

Verimli tarım için Cargill tarafından 2019 yılında başlayan "1000 Çiftçi 1000 Bereket" programı aracılığıyla binlerce çiftçiye ulaşıldı.

Bugüne kadar 12 ilde yaklaşık 4 bine yakın çiftçi programa katılırken, verilen özel danışmanlık ve eğitim sayesinde, tarımda verim artışları sağlandı. 

Bu yıl programa, Bursa ve Kocaeli’deki çiftçilerin de dahil edilmesiyle toplam il sayısı 14’e çıkarken, 2022 sonunda 4 bini aşkın çiftçiye ulaşılması bekleniyor.

Programın ayrıca, 2030 yılına kadar sürdürülebilir tarım uygulamaları ve eğitimlerini yaygınlaştırarak dünya genelinde 10 milyon çiftçiye ulaşması hedefleniyor.

Program kapsamında, bu yıl tarlada sera gazı emisyonu takibi çalışmalarına da başlanacak.

Yüzde 23 verim artışı

Şirketin 2021 raporuna göre, çiftçiler program sayesinde, geçen yıl zorlu iklim koşullarına ve kuraklığa rağmen yüzde 23’e varan oranda verim artışı elde etti.

2019 yılındaki verim artışı yüzde 21 olurken, 2020’de bu oran yüzde 26 olarak kaydedildi.

Çiftçi iklim değişikliği konusunda endişeli

KONDA ile gerçekleştirilen ortak bir araştırmada ise çiftçilerin iklim değişikliği ile ilgili görüşleri yer aldı.

Sonuçlara göre, çiftçilerin yüzde 52,2'si, iklim değişikliği konusunda endişeli olduğunu belirtiyor.

Yüzde 67’si ise iklim değişikliğinin insan faaliyetlerinin sonucu olduğunu söylüyor. Çiftçilerin yüzde 61’i suya erişimin zor olduğu görüşünde.

Çiftçilerin yüzde 42’si, 2 yıl içinde olağandışı hava olayları ve afetlerle daha fazla karşı karşıya kalacaklarını düşünüyor. 

Çiftçilerin yüzde 92’si evde ve iş yerinde enerji tüketimini azalttıklarını kaydetti. Yüzde 51’i poşet, plastik şişe gibi tek kullanımlık ürünlerden kaçındığını belirtirken, yüzde 46’sı kâğıt, plastik, cam gibi atıkları geri dönüşüme attığını belirtti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU