George Soros, Çin'de rejim değişikliği çağrısı yaptı

Borsa spekülatörü, Çin'i "dünyanın en güçlü otoriter devleti" diye niteledi

91 yaşındaki George Soros'un kurucusu ve başkanı olduğu Açık Toplum Vakıfları, çok sayıda ülkede darbe ve rejim değişiklikleri gibi birçok olayın içinde yer almakla suçlanıyor (AP)

Borsa spekülatörü George Soros, Çin ve Şi Cinping'e karşı açıklamalar yaptı.

Stanford Üniversitesi'ne bağlı düşünce kuruluşu Hoover Enstitüsü'nde dün konuşan Soros, Çin'i "dünyanın en güçlü otoriter devleti" diye niteledi. Milyarder yatırımcı ayrıca Çin Devlet Başkanı Şi'nin, "açık toplumların karşı karşıya olduğu en büyük tehdit" olduğunu öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Soros, başkent Pekin'de 4-20 Şubat'ta düzenlenecek 2022 Kış Olimpiyatları'nı, Nazi Almanyası'nda gerçekleştirilen 1936 Yaz Olimpiyatları'na benzetti.

Adı pek çok komplo teorisine karışan milyarder yatırımcı, Çin'in olimpiyatları Naziler gibi sıkı kontrol sisteminin propagandası için kullanacağını iddia etti.

Şi'nin, serbest piyasa reformları yapan eski Çin lideri Deng Şiaoping'in aksine "komünizme gerçekten inanan bir kişi" olduğunu iddia eden Soros, "Mao Zedong ve Vladimir Lenin, Şi'nin idolleri" dedi.

Soros ayrıca emlak sektöründe sorunlar yaşayan Çin'in ekonomik krizle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Çin liderine alenen karşı çıkmaya kimsenin cesaret edemediğini ancak Şi'nin pek çok düşmanı olduğunu iddia eden Soros konuşmasını, ülkede rejim değişikliğinin gerektiğini savunarak bitirdi:

Şi Cinping'in yerine, ülke içerisinde daha az baskı kuran ve dışarıya karşı daha barışçıl olan birisinin geçmesi umulmakta.

 

Independent Türkçe, RT, CNN International

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU