Mali’deki askeri cunta Danimarka’ya, yakın zamanda Fransa destekli Takuba Görev Gücü’ne katılmak üzere Mali’ye gönderdiği yaklaşık 100 askerden oluşan taburu ‘derhal geri çekmesi’ çağrısında bulundu ve taburun Mali tarafından bir onay olmadan gönderildiğini duyurdu. Cunta yönetimi, devlete bağlı televizyon kanalında ve sosyal medyada yayınlanan açıklamasında, Kopenhag yönetiminin askerlerini bir an önce geri çekmesini istediğini çünkü bu askerlerin, Ağustos ayında ordunun gerçekleştirdiği darbeye bağlı yetkililerin onayı olmadan Mali’ye konuşlandırıldığını belirtti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Şarkul Avsat’ın haberine göre, Kopenhag geçen hafta yaptığı açıklamada yaklaşık 100 Danimarkalı askerden oluşan bir taburun, Afrika Sahel bölgesindeki terörle mücadele yükünü paylaşmak üzere, Fransa tarafından kurulan Avrupa Takuba Görev Gücü’ne katılmak üzere Mali’ye ulaştığını duyurdu.
Danimarka Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, taburun konuşlandırılmasının amacının, Mali’nin ve Mali, Nijer ve Burkina Faso arasındaki sınır üçgeninin istikrarını sağlamak ve terörist gruplara karşı sivilleri korumak olduğunu vurguladı. Danimarka taburu, çoğu özel kuvvetlerden ve askeri doktor olan 90 kişiden oluşuyor. Menaka’da konuşlandırılan taburun görevi 2023 başlarında sona erecek. Fransa tarafından 2020 yılı Mart ayında oluşturulan Takuba Görev Gücü, bölgedeki El Kaide ve DEAŞ bağlantılı örgütlere karşı savaşta Mali güçlerini desteklemeyi amaçlıyor. Fransa’nın liderlik ettiği Takuba Görev Gücü’nde, Hollanda, Estonya, İsveç, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Norveç, Portekiz, İtalya, Macaristan ve Danimarka da bulunuyor. Danimarka taburunun Mali’den geri çekilmesine yönelik talep, ülkedeki askeri cunta ile, ordunun yakın bir zamanda yönetimi sivillere geri verme taahhüdünü yerine getirmesini isteyen uluslararası toplum arasında devam eden anlaşmazlıkların sonucu.
Mali, 2012’de ortaya çıkan ve daha sonrasında komşu ülkelere yayılan ayrılıkçı ve radikal hareketler sebebiyle güvenlik ve siyaset krizine girdi. Mali ayrıca, Ocak ayı ortasından bu yana, askeri cuntanın birkaç yıl iktidarda kalma ve Şubat 2022’de iktidarın sivillere geri verilmesini sağlayacak seçimler düzenleme taahhüdüne bağlı kalmamasına karşı olan Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) tarafından uygulanan katı yaptırımlarla yüzleşiyor.
Şarkul Avsat