Isınacak sobamız, karnımızı doyuracak yiyeceğimiz yok. Çok zor şartlarda mücadele veriyoruz. Devlet dahil, kimse bize yardım etmiyor.
Bu sözlerin sahibi Gaffar, ülke içinde yerinden edilen yüzbinlerce kişiden biri.
Sekiz çocuk babası olan Gaffar, geçimini atık ve kağıt toplayarak sağlıyor.
Başkent Kabil'de bulunan barınma kampında yaşayan Gaffar ve ailesi, kışın gelmesiyle birlikte, ısınma imkanlarının bulunmamasından dolayı zor günler yaşadıklarını anlatıyor.
Gaffar, sivil toplum kuruluşlarının kamplarda yaşayan insanlara yardım etmeleri gerektiğini de sözlerine ekliyor:
Bu soğuk havada, yüzlerce aile yardıma muhtaç. Çocuklarımızın üşümemesi için battaniye ve kışlık elbiselere ihtiyacımız var.
"Ülke içinde mülteci durumuna düşen 3,5 milyon insan var"
Afganistan'da milyonlarca insan, yıllarca süren iç savaş ve Taliban ile eski hükümet güçleri arasındaki çatışmalar nedeniyle evlerini terk ederek, başkent Kabil'e sığındı.
Ülke içinde mülteci durumuna düşen 3,5 milyon insan, Kabil'deki barınma kampında derme çatma kerpiç evlerde hayatlarını devam ettiyor.
2021 yılında yarım milyondan fazla insan, güvenlik, kuraklık ve fakirlik nedeniye ülke içinde yerinden edildi ve yerinden edilen insan sayısı artmaya devam ediyor.
İç göçmenler, kışın zor şartlarıyla da mücadele ediyor
Afganistan'daki iç göçmenler, hayatlarını sürdürmeye çalıştığı barınma kampında, temiz suya erişememe, sağlıksız koşullar, eğitim imkanlarından yoksunluk, olumsuz çevre koşullarının yanı sıra, kışın zor şartlarıyla da mücadele ediyor.
Ortalama hava sıcaklığının eksi 10 dereceye kadar düştüğü ve zaman zaman yağışların görüldüğü başkentte, hava şartları kamplardaki hayatı olumsuz etkiliyor.
Su ve kanalizasyon altyapısının bulunmaması, başta çocuklar olmak üzere, kamp sakinlerinin sağlığına yönelik tehdit oluşturuyor.
Dünyada 2,2 milyon kayıtlı Afgan mülteci var
Afganlar dünyadaki en büyük mülteci nüfuslarından birini oluşturuyor.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR)'nin bilgilerine göre, dünyada 2,2 milyon kayıtlı Afgan mülteci var ve bunların 2,2 milyonu yalnızca İran ve Pakistan'da kayıtlı.
Diğer 3,5 milyon insan da ülke içinde evlerinden kaçarak sığınmak için başka bölgelerde yerinden edinmiş durumda.
2021'de hızla kötüleşen güvenlik durumu nedeniyle, ülkeden kaçan insan sayısı muhtemelen artmaya devam edecek.
© The Independentturkish