Facebook'un sahibi Meta "dünyanın en güçlü yapay zeka süper bilgisayarını" geliştirmek istiyor

Ekimde Meta adını alan şirket; Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi markalara sahip (AP)

Meta, dünyanın en güçlü yapay zeka süper bilgisayarını geliştirmek istediğini açıkladı.

Facebook'un sahibi olan şirket, dünyanın en hızlı yapay zeka süper bilgisayarlarından biri olduğunu bildirdiği AI Research SuperCluster'ı (RSC) halihazırda tasarlayıp geliştirmiş durumda.

Şirket, yapay zekanın yeteneklerini artırmaya yönelik büyük bir adım atarak, 2022 ortalarında bu klasmanın zirvesine çıkmayı umduğunu belirtti.

Bu kısmen Meta'nın geleceğini bağladığı metaverse'e odaklı. Şirketin duyurusunda, bu yeni teknolojiyle "yapay zekaya dayanan uygulama ve ürünlerin önemli rol oynayacağı" dile getirildi.

Meta, RSC'nin doğal dil işlemenin yanı sıra bilgisayarlı görü için kullanılan modeller oluşturmak üzere kullanıldığını bildirdi. Şirket gelecekte RSC'yi konuşma tanıma gibi başka teknolojiler için de kullanmayı umduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat duyuruda şirketin tamamen yeni yapay zeka sistemleri geliştirmeyi istediği de ifade ediliyor. Bunların arasında geniş insan grupları için gerçek zamanlı ses çevirisi sağlama becerisinin de yer alabileceği ve böylece her üyesi farklı bir dili konuşan büyük bir ekibin beraber çalışabileceği ya da oynayabileceği dile getirildi.

Bu, henüz tam olarak geliştirilmemiş bir dizi teknoloji gerektirecek. Konserler gibi gürültülü senaryolarda büyük miktarlarda veriyi analiz edebilmesi ve farklı dilleri, lehçeleri ve aksanları anlayabilmesi lazım gelecek.

Meta, Facebook yapay zeka araştırma laboratuvarını kurduğu 2013'ten bu yana yapay zeka konusunda yoğun çalışma içinde. Şirket daha önce de bu iş için bilgiişlem teknolojileri geliştirmişti fakat şu ana kadarki en büyük ve en etkileyici hamlesi RSC oldu.

Facebook bu iş için güç sağlamak amacıyla tamamen temiz bir sayfa açarak yeni bir bilgiişlem altyapısı oluşturma planının 2020 başlarında başladığını duyurdu. Amaç, 36 bin yıllık yüksek kaliteli videoya eşdeğer, bir eksabayt büyüklüğündeki veri kümelerini analiz edebilecek modeller geliştirmesine olanak tanımaktı.

RSC bugün halihazırda çalışıyor. Fakat Meta, bugünün 6 binden biraz fazla olan GPU'sunu 16 bine çıkararak RSC'yi geliştirmeye devam edeceğini ve böylece yapay zeka eğitim performansını iki buçuk kat artıracağını dile getiriyor.

Meta bunun mevcut hizmetlerinde yapay zekayı geliştirmesine ve "kullanıcılara özellikle Metaverse'de tamamen yeni deneyimler sunmasına" olanak tanıyacağını bir blogda belirtti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU