Bu yazıyı uzun zamandır yazmak için bekletiyordum çünkü Marvel fanlarının hemen hemen hepsinin filmi izlemiş olmasını bekledim.
Şimdi bu yazının Türkiye siyasetinde var olan aktörlere hitap etmesini umduğumdan dolayı önce onlara kısaca Marvel'ı ve DC Comics'i anlatıp asıl meseleye geçelim.
DC Comics ve Marvel Comics
Marvel Sinematik Evreni (kısaca MCU), Marvel Studios tarafından üretilen ve Marvel Comics tarafından yayımlanan Amerikan çizgi romanlarında görünen süper kahramanlara dayanan bir sinema ve dizi evrenidir.
Batman, Süperman, Joker, Wonder Woman gibi karakterler DC Comics evrenini oluşturuyorken Ironman, Spider-Man, Captain Amerika, Hulk, Star Lord, Black Panther, Dr. Strange gibi karakterler de Marvel Evrenini oluşturuyorlar.
DC ve Marvel, milyar dolarlık iki farklı şirket!
Bizi ilgilendiren evren Marvel!
Her ne kadar DC evreninin fahri gönüllüsü olsam da demokrasimizi kurtaracak olan yol Marvel'dan geçiyor!
Spider-Man: No Way Home, Türkiye siyasetine hangi önermeyi sunuyor?
Filmin Türkiye'de de vizyondaki ilk üç gününde toplam 934 bin 599 seyirci tarafından izlenerek, yabancı filmler arasında tüm zamanların en iyi ikinci açılışına imza atmış olmasından yola çıkarak; artık spoiler verme endişesi yaşamadan anlatalım.
Film, Peter Parker'ın (Spider-Man) bir önceki filmin sonunda kimliğinin açığa çıkmasına çözüm aramasıyla başlıyor ve herkesin bu bilgiyi unutması için bir başka Marvel kahramanı Avengers'dan arkadaşı Dr. Strange'den yardım istemesiyle hikaye şekilleniyor.
Yapılan büyünün ortaya çıkardığı tehlike paralel evrenlerden açılan kapılar aracılığıyla eski Spider-Man filmlerinin en kötü karakterlerinin birer ikişer günümüz New York'una gelmesiyle işler çığırından çıkıyor.
Ya dünün kötüsüyle yarını inşa edeceksen?
Peter Parker tam bu noktada bu zamana kadar denenmemiş bir şeyi yapmaya yelteniyor. Dünün kötülerini kendi evrenlerine göndermeden önce günümüzde onlara bir şans vermeyi deniyor. Hem de Dr.Strange'ı karşısına alma pahasına.
İşte tüm mesele de tam olarak burada.
Peter Parker'ın cesurca dile getirdiği dünün kötülerinin bugün kötü olması gerekmediği önermesinde. Ve filmin geri kalanında her biri bir önceki filmde kendi hikayesinin kötüsü olan karakterleri yeniden kazanmak için yeri geliyor onlarla savaşıyor ama vazgeçmiyor.
Kırmızı, yeşil, mavi AK Parti
'Peki, bunun Türkiye'deki siyasi ittifaklarla ne ilgisi olabilir' dediğinizi duyar gibiyim. Filmi sinemada izlerken arada elime telefonu aldım ve Twitter'ı açar açmaz karşıma çıkan tweette; Türkiye'de muhalefette yer alan tüm partileri AK Parti'nin kırmızısı, yeşili, mavisi, sarısı olarak resmedildiğini gördüm.
Muhalefetin bir damarı, mevcut muhalefet aktörlerini AK Parti'ye benzemekle suçluyordu. Hatta bu da yeterli değilmiş gibi, her siyasi parti, bir diğerine sürekli kendisini kabul ettirmek için mücadele ediyordu.
Ayrıca, AK Parti'yi 2002'den 2021'e dek uzanan süreçte bir bütün halinde kötü görmek hastalığı da ülkenin temel sorunlarından birisini oluşturuyordu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Herkes ülkedeki sorunların izaha gerek olmayacak şekilde farkında. Gram eksiksiz herkes her şeyin farkında! Bu ülkede AK Parti'ye duyulan sevgiyle AK Parti'ye duyulan nefretin uçlarında o kadar enerji harcanıyor ki makul olmak; eline pasaportunu alıp dış hatlardan uçmadan önce tweet atan ülke gencine benziyor.
İktidarın tabanından büyük bir buz kütlesi şeklinde kopmalar olacağı bekleniyordu; ancak o kopma gerçekleşmiyordu.
Böylesi bir ortamda muhalefettekiler birbirlerinin geçmişlerini öyle bir kaşıyor, öyle bir dünün defterlerini açıyorlar ki kimsede yarını inşa edecek derman kalmıyordu...
Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu kanadını seküler mahalleler, değişen dönüşen Kemal Kılıçdaroğlu'nu muhafazakarlar hala dünle yargılıyordu.
Filmdeki gibi kötü karakterler de değildi bu isimler. Her biri farklı dünya görüşleri olan; ama son tahlilde bu ülke için siyaset yapmaya çalışan siyasetçiler.
Fakat gelin görün ki Spider-Man'ın o muhteşem kötülere yaklaştığı cesur temasın 10'da 1'ini bu ülke için mücadele eden sağcısı, solcusu farkı olmaksızın bu ülke siyasetçisine göstermiyoruz ne yazık ki.
Spider-Man'in gözünden siyasi ittifaklara nasıl bakabiliriz?
Peki, siyasi ittifaklara Spider-Man'in gözünden nasıl bakabiliriz? İşte orada devreye Spider-Man: No Way Home filminin finali giriyor.
Dünyayı paralel evrenlerden gelen tehlikelere karşı kurtaran da yine dünün aktörleriydi. Hem de sinema tarihine geçecek bir sürprizle.
Dünün sadece kötü hikayelerini anarak yarını inşa edemeyeceğimizin harika bir özeti aslında Spider-Man: No Way Home filmi.
Bir Marvel filminden beklenmeyecek derece politik bir mesajla, dünle kavga etmeyi bırakıp yarını inşaa etmeyi öneriyor bize.
Ve olur da Spider-Man'in gözünden bakarsak; dünün kötü hikayelerini bile anlamaya çalışırsak yarını kurtarabiliriz.
Bunu yapabilir miyiz, pek emin olmamakla birlikte, şunu söyleyebilirim; bir Marvel fanboyu olan 6 yaşındaki oğlum Sina şimdiden Spider-Man'ın gözünden bakıyor olaylara.
Umarım onun Türkiye'sinde siyasetçiler de rakiplerine, geçmişlerine bu gözlerle bakar da yarınlarımızda kuyruğunu yutan bir yılan çaresizliğiyle aynı şeyleri tekrar tekrar yaşamayız!
Evet, bu yazı Türkiye'de siyasetçilere yazılmış bir Spider-Man yazısıdır.
Olur da bu yazıya denk gelirlerse onlardan ricam iki saatlerini ayırıp yanlarına torunlarını ve patlamış mısırlarını alıp Spider-Man: No Way Home filmini bu gözle izlemeleri.
İşte o zaman şehre bir film gelir ve iklim değişir.
*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
© The Independentturkish