İzmir Büyükşehir Belediyesi il genelinde fayton taşımacılığını yasakladı. Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZULAŞ’a bağlı fayton işletmesi de 1 Mayıs’tan itibaren kapalıydı.
Daha önceki yıllarda hayata geçirilen UKOME Genel Kurulu’nun Fayton Çalışma Esas ve Usulleri Yönergesi’nin iptaliyle, Karşıyaka'da 18, Selçuk'ta 12, Dikili'de 2 olmak üzere toplam 32 adet faytonun faaliyetlerine son verildi.
Ayrıca, hayvanlarla çekilen taşıtların kent merkezindeki bulvar ve caddelere çıkışı da yasaklandı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Seçildiğimiz günden bu yana faytonların kaldırılmasıyla ilgili yasal ve teknik süreçleri yürüttük. Bu süreç tamamlandı, İzmir’de fayton dönemi kapandı. Hayvan haklarını gözetmek, temel önceliklerden biri olmaya devam edecek” dedi.
Değerli İzmirliler,
— Tunç Soyer (@tuncsoyer) 26 Haziran 2019
Seçildiğimiz günden bu yana faytonların kaldırılmasıyla ilgili yasal ve teknik süreçleri yürüttük. Bu süreç tamamlandı, İzmir’de fayton dönemi kapandı. Hayvan haklarını gözetmek, temel önceliklerinden biri olmaya devam edecek. #İzmirdeFaytonDönemiKapandı pic.twitter.com/YKPBTzPhKp
Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin de 10 Haziran’da fayton faaliyetlerini sona erdirmesinin ardından Alanya ilçe belediyesine ait 4 faytoncu atlarını dün teslim etti. Ayrıca 8 at da Antalya Hayvanat Bahçesi’ne gönderildi.
Alanya’da fayton ve atlar teslim alındı. Atlar hayvanat bahçesine gönderildi.Büyükşehir Belediyesi’nin Antalya’da 10 Haziran itibariyle fayton faaliyetlerini sona erdirmesinin ardından Alanya’da faaliyet gösteren 4 faytoncu daha atlarını teslim etti. pic.twitter.com/kCo1UnmwAY
— CHP Alanya İlçe Başkanlığı (@CHPAlanya) 26 Haziran 2019
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek daha önce yaptığı açıklamada at sahiplerinin ya da ailelerinden bir kişinin belediyede istihdam edileceğini, atların ise hayvanat bahçesine alınacağını söylemişti.
Kararın ardından Antalya’da faytona koşulan 40 at, Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi’ne alınırken, 21 faytoncuya da fayton ve at bedeli olarak toplam 420 bin lira ödeme yapıldı.
Gözler Adalar’da
Antalya, İzmir ve Alanya belediyelerinin fayton faaliyetlerine getirdiği yasaklamanın ardından İstanbul Adalar Belediyesi’nin de faytonlarla ilgili bu yönde bir karar alması bekleniyor. Hayvan hakları savunucuları Adalar'daki fayton sorununa yıllardır değiniyor ve faytonların kaldırılmasını istiyor.
Ancak bunun için mevzuata göre öncelikle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) adım atması gerekiyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül fayton konusunda Adalar Belediyesi'nin tam yetkili olmadığını belirterek, konunun bir ayağının İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde olduğunu söyledi. Gül, fayton meselesini İBB ile birlikte ele almak durumunda olduklarını belirterek, "Ekrem Bey, görevine başladıktan sonra bu konuyu konuşup, uygulama planı geliştirmek zorundayız. Ekrem Bey'in de bakış açısı önemli. Taraflarla da görüşeceğiz ve bir çözüm yolu arayacağız. Fayton meselesinin geçmişe dayanan bir boyutu var. İlgili dernekleri de sürece katarak, ortak bir çözüm bulmak durumundayız tabii ki hayvan haklarını da gözeterek” dedi.
Daha önce de gündeme gelen çözüm önerilerinin tamamının konuşulması gerektiğini dile getiren Gül, "Şimdiden 'şu olacak' demeyi doğru bulmuyorum. Hem Ekrem Bey'e haksızlık olur. Göreve başlayınca oturup beraber çözüm bulalım" ifadelerini kullandı.
Bu düzenlemeyi yaparken Adalar turizminin ve ulaşımının birlikte ele alınarak yapılması gerektiğini belirten Gül, "Adalar'ın durumunu daha olumsuza götürmeyecek bir çözüm bulmak zorundayız" dedi.
Adalar'da yaklaşık 250 fayton ve bin 250 at bulunuyor. Uygun olmayan koşullar ve atların uzun saatler çalıştırılması nedeniyle konuyla ilgili sık sık eleştiri geliyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye genelindeki fayton atlarıyla ilgili 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında hayvan refahı ile ilgili denetimlerde yol gösterici olması amacıyla bir taslak çalışma hazırladı.
Buna göre atların, günde en fazla 6 saat çalıştırılması ve çalıştırılma süresinde de 2 saat arayla dinlendirilmeleri gerekiyor. Çalışmaya göre, atlar gebeliklerinin 3'te 1'lik dönemlerinde de dinlenmeye alınacak ve doğumdan sonra tayları 3 aylık olana kadar çalıştırılmayacak.
Independent Türkçe