Yavaş yavaş, kademeli bir şekilde, aceleci olmadan kur da düşecek, faiz de aynı şekilde düşecek ve 2022 bizim en parlak yılımız olacak inşallah. 2023'e de zaten böyle gireceğiz. Bu enflasyonun da düşüşünü getirir, enflasyon düşecek.
Bu sözler AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ait.
Erdoğan, bu sözleri Arnavutluk ziyareti sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada söyledi.
Ancak yabancı finans kuruluşlarının yayınladıkları raporlara bakıldığında 2022 ekonomik olarak hiç de parlak bir yıl olamayacak gibi görünüyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Kuruluşların raporuna göre düşmesi bir yana kur ve enflasyon artacak.
Standard Chartered 2022 sonu dolar tahminini 12'den 20'ye çıkardı
Birleşik Krallık merkezli Standard Chartered Bank, yayımladığı bir araştırma raporunda heterodoks para politikasının yüzde 36'lık yüksek enflasyon ile birleşince Türk lirası (TL) için yapısal kırılma yarattığını ve 2022 yıl sonu Dolar/TL tahminini 12 seviyesinden 20'ye çıkardı.
"Kur korumalı TL vadeli mevduatı" da beklenenin aksine dolarizasyonu düşürmediğini belirten Standard Chartered raporunda, yeni enstrümanın kamu maliyesi üzerinde risk oluşturduğuna yer verdi.
BofA: Türkiye'de 2022'de ortalama enflasyon yüzde 52,6 olacak
Bank of America (BofA) da yayımladığı bir raporunda, Türkiye'de enflasyonun 2022'de ortalama yüzde 52,6 olacağını, yıl sonunda ise yüzde 40 seviyesinde gerçekleşeceğini belirtti.
Artan kur ve enflasyondan dolayı reel sektörün finansman ihtiyacının önemli derecede arttığına değinen banka, politika faizindeki düşüşe rağmen bankalardaki faiz oranlarının arttığına dikkati çekti.
Rakamlar ne diyor?
Türkiye'ni dış borç miktarı… Merkez Bankası'nın kasım verilerine göre Türkiye'nin 1 yıl içerisinde ödemesi gereken dış borcu 167,5 milyar dolar.
Borçlu bazında değerlendirildiğinde, toplam stok içinde kamu sektörünün borcu yüzde 19,9, Merkez Bankası'nın yüzde 15,5, özel sektörün ise yüzde 64,6 oranında.
Dünyada faiz oranları… Dünyada faiz oranlarının en yüksek olduğu ülke Arjantin. İkinci sırada ise Türkiye yer alıyor. İsviçre ve Japonya ise eksi faiz uygulayan ülkeler kategorisinde.
Türkiye'nin en büyük ekonomiler arasındaki yeri
Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) ekim ayında yayımladığı Dünya Ekonomik Görünümü raporunda, Türkiye'nin 2021 ve 2022 yıllarında ‘en büyük 20 ekonomi' liginde olmayacağı tahmininde bulundu.
2022'de 22. sıraya kadar gerileyecek olan Türkiye, IMF'ye göre 2023'te 19. sıradan tekrar ilk 20'ye dönecek.
Dünyada enflasyon oranları
Uzun yıllardır ekonomik krizlerle ve yüksek enflasyon oranlarıyla mücadele eden Venezuela, dünyada enflasyon oranlarının en yüksek olduğu ülke konumunda.
Venezuela'yı sırasıyla Sudan, Lübnan ve Suriye takip ediyor.
Türkiye'de ise 2021'de yıllık enflasyon yüzde 36,08'e yükselerek 19 yılın rekorunu kırdı.
Türkiye, bu oranla birlikte dünyada enflasyonun en yüksek olduğu ilk 10 ülke arasına adını yazdırdı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı aksine veriler, ekonominin pek de iyi olmadığını gösteriyor.
Gerçekten 2022 Türkiye'nin en parlak yılı mı olacak?
Uzmanlar, konuyu Independent Türkçe'ye değerlendirdi.
"2022 çok sorunlu ve zor bir yıl olacak"
Ekonomist Prof. Yalçın Karatepe, ekonomi açısından 2022'nin çok ciddi sorunların yaşanacağı bir yıl olacağı görüşünde.
Karatepe, makro gösterge ve değerlere bakıldığında ekonomik anlamda 2022'nin çok sorunlu ve zor bir yıl olacağını söyledi.
Karatepe'ye göre enflasyonun yüksek seyrettiği, en iyi beklentide bile yıl sonunda yüzde 30 ve 40'larda kalacağı beklentisinin olduğu bir yıl vatandaşlar açısından parlak olamaz.
2022'nin çok ciddi soruların yaşanacağı bir yıl olacağını düşündüğü kaydeden Karatepe, "Dolayısıyla bu yıl için parlaklıktan bahsetmek pek mümkün değil. Ama Sayın Cumhurbaşkanı ne dayanarak onu söyledi doğrusu bilmiyorum" dedi.
"Genişleyici para politikası riskleri beraberinde getiriyor"
Ekonomist Prof. Burak Arzova da Türkiye'nin çok yüksek bir enflasyon ile karşı karşıya olduğunu söyledi.
Enflasyonun yıl içerisinde yüzde 50'yi bile geçebilecek noktalara ulaşabileceğini ifade eden Arzova, "Enflasyon cephesinden bakıldığında çok fazla ümit var olduğumuz bir yıl olmayacak gibi duruyor" ifadelerini kullandı.
Kur seviyesinin birtakım uygulamalarla belli bir noktada tutulmaya çalışıldığını hatırlatan Arzova, "Önümüzdeki dönemlerde para politikasının nasıl olacağı ve birçok bilinmezlik olduğu, dünyada faiz artırım süreci devam ederken Türkiye'de özellikle genişleyici para politikasının hala devam ediyor olması birtakım riskleri beraberinde getiriyor" diye konuştu.
"Geçen yıllara kıyasla bu yıl turizm gelirleri artabilir"
"Pandemi sonrası dünya genelinde ticaret anlamında iyileşmeler ortaya çıkarsa Türkiye'nin mevcut geliştirmiş olduğu ihracatını aynı şekilde koruyup koruyamayacağı konusu da gene soru işaretleri arasında yer alıyor" diyen Arzova, devamında şunları kaydetti:
"En önemli beklenti turizm gelirlerinden olabilir. Bu da Omicron şartlarının nasıl geçtiği, Türkiye'ye yönelik olarak olumsuz anlamda yeni bir seyahat uyarısı gelmediği takdirde geçen yıllarla kıyaslama olarak bu yıl daha yüksek miktarda turist ağırlaması ve turizm gelirlerinin yüksek olması beklenebilir. Şimdiden bu alanlarda gelişme olacağı öngörebilmek çok kolay değil. Hep beraber göreceğiz. Açıkçası bazı konular çok riskli, bazılarıysa daha az riskli. Ama topyekûn her şey çok iyi olacak gibi düşünmek mümkün olmayabilir."
"Algı yaratmaya çalıştığını düşünüyorum"
İktisatçı Dr. Özgür Müftüoğlu ise "2022 Türkiye'nin en parlak yılı olacak" açıklamasını trajikomik olarak değerlendirdi.
Erdoğan'ın kendisinin dahil herkesin bunun böyle olmadığını bildiğini savunan Müftüoğlu, "Bir şekilde algı yaratmaya çalıştığını düşünüyorum. İstatistik kurumların yaptığı araştırma ortada. İnsanların doğrudan kendi yaşamlarında gördükleri var. Market ve pazara gittiklerinde aldıkları ürünlerin fiyatının nasıl yükseldiğini çok net bir şekilde görebiliyorlar" şeklinde konuştu.
Hükümetin belli ölçülerde ücretlere yaptığı zamlarla övündüğünü ama zamların yükselen enflasyona karşı geçersiz kaldığını aktaran Müftüoğlu, "Ücretler tekrar eski haline döndü. Satın alma gücü düştü. Diğer taraftan kamu maliyesi açısından bakıldığında açık artıyor ve borçlanma maliyetleri yükseliyor" tespitinde bulundu.
"Son derece vahim bir durum olduğu gözüküyor"
Türk Lirası'nın dünyada en hızlı değer kaybeden para olduğuna vurgu yapan Müftüoğlu, uluslararası karşılaştırmalarda enflasyon açısından Türkiye'nin durumunun son derece kötü gözüktüğünü belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:
Kişi başına düşen gelir hızla azalıyor, toplum yoksullaşıyor. Türkiye'de uzun bir suredir gelir eşitsizliği çok büyük boyutlarda. Yoksullaşma çok net. Bu yoksullaşma, son süreçlerde özellikle sonbahardan bu tarafa gelen irrasyonel politikaların daha da derinleşmesi, paranın değer kaybetmesi ve enflasyonun yükselmesiyle beraber arttı. Erdoğan neye dayanarak parlak bir yıl olacağını söylüyor bilmiyorum ama elimizdeki veriler hiçte böyle olmadığını gösteriyor. Swap anlaşmaları veya ödünç paralarla rezerviniz varmış gibi gösterebilirsiniz ama bakıldığında her yönüyle son derece vahim bir durum olduğu gözüküyor.
© The Independentturkish