Habertürk yazarı Murat Bardakçı, yeni kitabı Atatürk'ün Mutfağı'nı, Habertürk'ten Kadir Kaymakçı'ya anlattı.
Bardakçı'nın kitabında, 1921’den 1938’e kadar Mustafa Kemal Atatürk’ün sofrasında yenenleri, içilenleri, mutfak harcamalarını ve personel masraflarının belgeleri yer alıyor.
Çankaya'daki mutfak harcamalarına ilişkin bilgi veren Bardakçı, "Çankaya Köşkü’nün mutfak alışverişi, tabak çanak alışverişi bitmez çünkü ben kitapta bunu vurgulamaya çalıştım, Çankaya Köşkü açıkçası bir bekar evidir. Köşkte bir kadın yok, kahya da yok. Bu yüzden gerek yiyecek içecek, gerek eşya alışverişinde bir düzen yok. İki büyük partide eşya alınmış Çankaya Köşkü’ne bir Atatürk köşke yerleşip Latife Hanım’la evlendikten sonra bir de boşandıktan sonra. Çünkü Latife Hanım ayrılırken perdelere kadar her şeyi götürmüş" dedi.
"Atatürk yemek masrafını cebinden harcıyor"
Kaymakçı'nın, "Atatürk’ün maaşı konusu var… Atatürk yurt gezilerine çıktığında bütün masrafı kendisi karşılıyormuş" sorusuna ise Bardakçı şu cevabı verdi:
Atatürk yemek masrafını cebinden harcıyor. Atatürk cumhuriyet tarihinin en yüksek maaş alan cumhurbaşkanıdır. Birçok yazar başta Falih Rıfkı Atatürk cimridir der. Ama cimri değil kitaptaki belgelerden bu açıkça belli oluyor. Çünkü çok bahşiş veriyor harcama yapıyor. Cimriliği şöyle Çankaya Köşkü’ne yemeğe gelenler Atatürk’e hediye gelen, ya da kendisinin aldığı bazı eşyaları, “Sizden bir hatıra olsun” diye isteyince vermiyor. Bu yüzden cimri diyorlar. Niye versin ki…
"Atatürk'ün kuru fasülyeyi çok sevdiği" iddiasına da değinen Bardakçı, "Atatürk evet kuru fasulye yiyor. Ama masraf listelerinde bir başka şey gözüküyor: Bamya! Gece gündüz sürekli bamya alınıyor. Hatta bir keresinde konserve bamyadan zehirlenmiş. Doktor arkadaşlara sondum “Bamyanın faydası nedir” diye. Karaciğere iyi geliyormuş. Bir de enginar yiyemediği iddiası var. 10 Kasım’dan önceki hafta 3 kez enginar yemiş. Yani kuru fasulye sevgisi biraz şişirilmiş" dedi.
Independent Türkçe