İsrail Yüksek Mahkemesi, İsrail vatandaşı olan Filistinlilerin İsrail vatandaşı olmayan Filistinlilerle yaptıkları evlilikleri zorlaştıran ve kamuoyunda “Aile Birleşimi Yasası” olarak bilinen yasanın askıya alınmasına karar verdi. Mahkeme, hükümetin yasayı Knesset'ten (parlamento) geçiremediği geçen temmuz ayında kanun hükmünün sona erdiğini vurguladı.
Mahkemenin kararı, parçalanmış binlerce Filistinli ailenin sorununun çözümünde yeni bir aşama teşkil ediyor. Bazı ailelerinin yarısı İsrail'de, diğer yarısı Filistin topraklarında yaşıyor. Baba, eşini ve çocuklarını göremiyor. Kardeşler, birbiriyle bir araya gelemiyor. Anne çocuklarıyla görüşemiyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Hakim Daphne Barak-Erez, 27 Filistinliye vatandaşlık verilmesi için insan hakları örgütlerinin, Bölge Şikayet Mahkemesi’ne sunduğu dilekçeyi geri çevirme yönünde ihtiyati bir tedbir kararı verdi. Erez, karar metninde, “Mevcut durumun, olağan olduğu konusunda şüphe yok. Devlet uzun yıllar belirli düzenlemeler çerçevesinde çalıştı. Fakat yasa artık yürürlükte değil ve idare hukuku kuralları artık bu yasa uyarınca çalışmaya olanak sağlamıyor” ifadelerine yer verdi.
Kadınlarda yaş sınırı 25
İsrail Vatandaşlık Kanunu’nda aile birliğini yasaklayan maddenin 2003 yılında çıkarıldı. Yasanın geçerlilik süresi her yıl Knesset genel kurulu tarafından uzatıldı. Mevcut hükümet, beş ay önce yapılan oylamada uzatma lehine çoğunluk sağlamayı başaramadı. Buna rağmen Adalet Bakanı Ayelet Shaked, binlerce aile birleştirme talebine sanki kanun hâlâ yürürlükteymiş gibi yanıt vermeye devam etti. Bu da Shaked'in bu konudaki kararlarının hukuka aykırı olduğu anlamına geliyor. Shaked, yasayı pazar günü Knesset Bakanlar Yasama Komitesi'ne sundu. Ancak hükümet koalisyonu içinden Meretz partisi ve Birleşik Arap Listesi itirazının yanı sıra sağ muhalefet partileri ve Ortak Arap Listesi Bloku’nun muhalefetinden dolayı yasayı genel oylamadan geçirmek zor olacak.
Aile birleşimini önlemeye yönelik değişiklik, Batı Şeria veya Gazze Şeridi'nden İsrail vatandaşı Filistinlilerle evli olan Batı Şerialı Filistinlilere vatandaşlık veya oturma izni verilmesini önlemeyi amaçlıyor. Sözkonusu yasa ayrıca 35 yaşın altındaki Filistinli erkekler ve 25 yaşın altındaki Filistinli kadınların aile birleşimi için başvuruda bulunmasını engelliyor.
2 milyon İsrailli Arap var
Ülke nüfusunun 9 milyona ulaştığı İsrail’de nüfusun yaklaşık 2 milyonunun "İsrailli Araplar" olarak tanımlanan İsrail vatandaşı Filistinlilerden oluştuğu belirtiliyor.
İsrail vatandaşı Filistinliler ülke nüfusunun yüzde 20'sine tekabül ediyor. Tel Aviv rejiminin "İsrailli Araplar" olarak tanımladığı vatandaşlar, 1948'deki savaş ve sonrasında yaşanan işgale rağmen yurtlarında kalarak İsrail vatandaşı olan Filistinlilerden oluşuyor. Bu nüfusun dışında kalan ve İsrail vatandaşı olmayan Filistinliler ise Gazze ve Batı Şeria’da yaşıyor.
Şarkul Avsat