Üç gün önce (5 Ocak'ta) Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte değişikliğe gidildi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Resmi Gazete'de yayınlanan değişiklikle, Türk vatandaşlığı almanın yeni kriterleri belirtildi.
Yeni şartlar arasında 500 bin dolarlık döviz karşılığının bankada en az 3 yıl tutmak da var.
Peki bu durum hem kur hem de faiz garantisi veren "kur korumalı TL vadeli mevduat”" hesaplarında da geçerli mi?
Yani, bir yabancı 500 bin dolar tutarındaki Türk Lirası'nı bankaya yatırdıktan sonra hem olası kur farkını hem banka faizini alıp üstüne bir de vatandaşlık "bonusu" kazanabilir mi?
Ekonomist Kerim Rota, şimdilik bunun önünde bir engel olmadığı görüşünde.
Daha önce vatandaşlık şartlarından birinin 250 bin dolara eşdeğer bir ev alınması olduğunu kaydeden Rota, yeni uygulamayla bir yabancının bankada tuttuğu en az 500 bin dolarını Merkez Bankası'na satma şartı getirildiğini belirtti.
"Rezerv güçlendirme hamlesi"
Rota'ya göre Türkiye vatandaşı olmak isteyen bir yabancı bankaya gidecek. Banka onun parasını bozacak ve Merkez Bankası'na satacak. Merkez Bankası da bu sayede rezerv güçlendirmiş olacak.
"Daha önce Merkez Bankası rezervlerine etkisi olmayan ama ülke rezervlerine katkısı olan döviz, Merkez Bankası rezervlerine çekilmiş olacak" diyen Rota, en az 500 bin dolar veya karşılığı dövizin Türkiye bankalarında TL mevduatı olarak 3 yıl tutma şartının da vatandaşlık alma kriterlerinden biri haline getirildiğini söyledi.
"Yabancıların KKM'den faydalanamayacağına ilişkin bir ibare yok"
Kur korumalı mevduatın bir TL mevduatı olduğu konusunda hiçbir şüphe olmadığını aktaran Rota, "Kur korumalı mevduattan sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yararlanacağı gibi bir kısıtlama bulunmuyor. Yurtiçinde yerleşik olmak yeterli. Dolayısıyla bir yabancının buraya gelerek hem bankadan faiz, hem kur farkı almasının önünde hiçbir engel bulunmuyor. Vatandaşlık da işin cabası oluyor" dedi.
"Merkez Bankası'nı uyarıyorum, düzenleme hassas yapılmalı"
Uygulama esaslarının Merkez Bankası tarafından belirleneceğini hatırlatan Rota, "Düzenlemenin hassas yapılması konusunda Merkez Bankası'nı uyarıyorum. Bari buna vergilerimizle destek vermeyelim" diye konuştu.
Prof. Dr. Burak Arzova da bu konuyla ilgili uygulama esaslarının Merkez Bankası tarafından belirleneceğini anımsatarak, "Teknik olarak şimdilik bir engel bulunmuyor ancak uygulama esaslarının nasıl şekillendiğini görmeliyiz" ifadelerini kullandı.
© The Independentturkish