Stratfor Center, geleceğe dönük görüşler sunan ve çalışmaları ABD'deki istihbarat sektörünün çalışmalarıyla kesişen en önemli Amerikan araştırma merkezleri arasında yer alır. Merkez, Amerikan basını tarafından "gölge istihbarat teşkilatı" olarak adlandırılır.
Stratfor'un yıl başında, yeni yılda uluslararası meselelerin yönelimleri ile ilgili değerlendirme yayınlaması adettendir. Okumalarda genellikle bir önceki yıldaki jeopolitik gelişmeler ve bunların yeni yılın dinamikleri üzerindeki etkisi sunulur.
Tamamı 3 Ocak'ta yayımlanacak olan rapordan halihazırda birkaç satır sızdırıldı. Bunlar 2022'ye, bazı enlem ve boylam çizgilerine dair ön referanslar içeriyordu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Rapor, son varyantı "Omicron" ile Kovid-19 virüsü kabusu ve yeni virüs türlerinin yayılma olasılığı etrafında dönen tartışmalarla başlıyor gibi görünüyor.
Stratfor'un Kovid-19 ile ilgili satırlarını bariz bir belirsizlik gölgeliyor. Raporun tamamının yayınlanmasıyla Kovid haritasının bazı hatları ve yeni yılda insanlığı neler beklediğine dair değerlendirmelerin üzerindeki örtü de kalkacaktır.
Salgının yaygınlığı dünyadaki ekonomik durumla bağlantılı. Raporun yazarlarına göre, küresel ekonominin büyümesi nispeten güçlü olmaya devam edecek ve gözle görülür bir toparlanma olacak. Ancak bu, 2021'de yaşananlara göre daha az oranda gerçekleşecek.
Raporun sızdırılan kısmında ABD ekonomisinin durumuna da yer veriliyor. Rapora göre Başkan Joe Biden yönetiminin özellikle benzeri görülmemiş finansal büyümeyi teşvik etmek için açık ve net çabalar göstermesine rağmen ABD'deki büyüme hızı yeni yılda düşecek, en iyi durumda ılımlı seyredecek.
Biden'ın planlarının önünde halen bazı engeller ve bizzat Demokratlar arasında bunlara karşı olanlar var. Dahası sürdürülemez büyüme, büyüme oranı yükselse bile enflasyon olasılığını artıracaktır. Bu da FED'i (ABD Merkez Bankası) 2022'den itibaren faiz oranlarını artırmaya yönlendirecektir.
Önümüzdeki yıl ve büyük olasılıkla sonraki yıllar, belki de önümüzdeki on yılın geri kalanında kapının arkasında duran karmaşık sorunlar arasında siber savaşlar sorunu da var.
Raporun sızdırılan kısmı, finansal nedenli siber saldırıların artacağı görüşünde. Özellikle de 5G ve IoT (nesnelerin interneti) cihazlarını hedef alan çetelerin saldırılarının artacağını öngörüyor. Bu, yeni siber güvenlik gereksinimlerini artırmayı gerektiriyor.
Raporun yazarları ayrıca başta Rus fidye yazılım çeteleri olmak üzere Rus korsanları karşısında, özel Amerikan çabalarının başarılı olmasını beklemiyorlar.
Yeni yılda düzenlenecek Kongre ara seçimlerinin olası Rus müdahalesi için yeni bir fırsat olması korkularından bahsetmiyoruz bile.
Çin, Stratfor'un gelecek yılla ilgili tahminlerinin çoğunda ortak bir faktör gibi görünüyor. Çin eyaletlerinde emlak sektöründeki yavaşlamanın yanı sıra arazi satışlarındaki düşüş devam ediyor. Bu nedenle Çin'in 2022'deki büyümesi, 2021 hedefi olan yüzde 6'nın altında kalabilir.
Rapor, Kovid salgınının Çin'deki durumu, bilhassa yeni varyantından kaynaklanan vakaların sayısındaki artışın ve Pekin'in bazı yerleşim alanlarını kapatmasının gölgesinde Çin pazarı üzerindeki etkisinin boyutu hakkında spekülasyonlara kapı aralıyor.
ABD özellikle Çin'in Batı teknolojisine erişimini kısıtladığından ve Çin mallarına yüksek gümrük tarifeleri uyguladığından, rapor doğal olarak Pekin ile Washington arasındaki düşmanlık durumunu da göz ardı etmiyor.
Biden yönetimi, Çin'in teknolojiye, özellikle de yapay zeka, robotik ve yarı iletkenler gibi üstün türlerine erişimi üzerindeki kısıtlamalarını şu veya bu şekilde devam ettiriyor.
Tayvan adası meselesi de sadece Çin-ABD değil, genel olarak Çin-Batı ilişkilerinin çarkında da bir çomak gibi görünüyor. Ancak beklentiler, belki de Washington ve Brüksel ile ilişkilerde açık bir kapı bırakmak için çekişmenin Pekin ile Tayvan arasında silahlı çatışma noktasına ulaşmayacağı yönünde.
Stratfor sızıntıları, Viyana'da İran'ın nükleer programıyla ilgili müzakerelerin ciddi bir tökezleme yaşadığı ve başarısızlık korkularının bulunduğu bir zamanda geldi. Bu korkular, geleceğin kapılarını askeri çatışma senaryolarına açıyor.
Stratfor grubu, geçici veya sınırlı bir anlaşma fikrine meyilli görünüyor, Bu, İran'ın nükleer faaliyetlerinin hızını azaltacağı ve karşılığında da ABD'nin mollalar rejimine yönelik yaptırımlarının bir kısmını kaldıracağı anlamına geliyor.
Stratfor'daki teorisyenlerin bu konuyla ilgili düşüncelerinin arkasındaki neden, her iki tarafın da çatışmanın maliyeti yüksek olacak büyük çaplı bir savaşa yol açması korkusudur.
Raporun Afganistan'daki durumu ve ABD'nin geri çekilmesinden sonraki akıbetini ihmal etmesi tabii ki mümkün değildi.
Taliban büyük ekonomik ve sosyal baskılarla karşı karşıya görünüyor. Dünyanın kendisine yönelik fikrini değiştirmeye çalışıyor. İç ve dış beklentiler arasında denge sağlamaya çabalıyor.
Raporun sızan kısmındaki tehlikeli satırlar Rusya ile Ukrayna arasındaki durumla ilgiliydi.
Stratfor, Washington ile güvenlik müzakerelerinin başarısız olması durumunda Rusya'nın Ukrayna'ya karşı sınırlı da olsa bir askeri operasyon düzenleyebileceği tahmininde bulunuyor.
2022'ye hoş geldiniz.
*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Independent Türkçe için çeviren: Beyan İshakoğlu