Fransız haber ajansı AFP: Ligi kazanamayacağı düşünülen Trabzonspor, Türk futbolunu kasıp kavuruyor

"İntihar girişiminde bulunan kişi 'Kardeşim gel şampiyonluğu görmeden gitme' sözüyle vazgeçirildi"

1967'de kurulan Trabzonspor, bu sezon 17 maçın ardından 42 puanla lider (AFP)

Trabzonspor, bu sezonki başarılı performansıyla dikkat çekiyor. Süper Lig'in lideri olan bordo mavili ekip, ikinci İttifak Holding Konyaspor'un 9 puan önünde.

Karadeniz temsilcisinin bu başarısı, Fransız haber ajansı AFP'nin de dikkatini çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ajans dün geçtiği "Ligi kazanamayacağı düşünülen Trabzonspor, Türk futbolunu kasıp kavuruyor" başlıklı haberinde takımı inceledi.

Haberde, Slovak yıldız Marek Hamsik transferiyle Trabzonspor'un güçlendiğine ve bu sezon Avrupa kupalarında oynamama avantajına sahip olduğuna dikkat çekildi. Karadeniz fırtınasının şampiyonluk yolunda olduğu belirtildi.

AFP, Trabzon'un balıkçılık ve milliyetçi coşkunun yanı sıra "Karadeniz fırtınası" da denen kulüple bilindiğini yazdı. Trabzonspor'un 1976'da şampiyon olarak Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş'tan sonra bu unvanı kazanan ilk takım olduğu vurgulandı.

Akademisyen Can Kakışım, Trabzon'daki bu tutkunun nadir olduğunu söyledi. Kakışım, pek çok şehirde çoğunluğun en çok şampiyonluk kazanan üç İstanbul takımını desteklediğine dikkat çekti:

Trabzon ayrı bir şehir çünkü çoğu kişi Trabzonspor'u destekliyor.

Kakışım genç taraftarların tutkusunu canlı tutmak için yeni bir şampiyonluğun gerekli olduğunu savundu.

"Kardeşim gel, şampiyonluğu görmeden gitme"

AFP, kulübe duyulan tutkuya bazı kesimlerin "histeri" dediğini yazdı ve bazı örnekler verdi.

Bunlardan biri, Trabzonspor'un Gaziantepspor'la 2015'te yaptığı müsabakanın ardından yaşananlar. Hakem Çağatay Şahan ve arkadaşları maçtaki son düdüğün ardından hakem odasına gitmişti.

Ancak maçın son dakikasında yaşanan bir pozisyonda penaltı verilmemesine öfkelenen eski Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, hakemlerin stattan çıkarılmamasını istemişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gece devreye girip Hacıosmanoğlu'nu aramasıyla kriz çözülmüştü.

Şehirde iki hafta önceyse intihar etmek isteyen bir kişiyi durdurmaya çalışan bir yurttaş, "Kardeşim gel, şampiyonluğu görmeden gitme" diyerek adamı ikna etmeye çalışmıştı. Adam yapılan çağrıların ardından ikna edilip çıktığı çatıdan indirilmişti.

Ajansa göre yaşlı taraftarlar, Trabzonspor'un 1976 ile 1984 arasında kazandığı 6 Süper Lig şampiyonluğu gibi başarılara hasret duyuyor.

"Saygın rakip"

Tarihçi Mehmet Yüce, Trabzonspor'un başarılarıyla üç büyüklere karşı mücadele edebilen "saygın rakip" olarak ün kazandığını söyledi. Ancak Yüce'ye göre İstanbul ekipleri, Trabzonspor'u kendilerine denk görmeyerek kendi aralarındaki rekabete odaklanıyor:

Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş bir asırdan fazladır var. Trabzonspor'u bu yüzden kendi kalibrelerindeki bir takım olarak görmüyorlar.

"Bu şehir yanacak"

Trabzonsporlu Samet Kordalı, bu sezon şampiyonluk ipini göğüsleyeceklerinden yüzde 100 emin. Kordalı, sezon sona erdiğinde şehrin "yanacağını" savundu.

Taraftarlardan biri de boyacı Gökhan Alparslan. 25 yaşındaki Alparslan, maç günlerinde stadyum çevresinde 30 liraya atkı sattığını kaydetti. Alparslan, maçları bu sezon televizyondan takip ettiğini ancak şampiyonluk halinde kazanacağı parayla seneye bilet alabileceğini söyledi.

 

Independent Türkçe, AFP

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU