Hanehalkı borcu 1 trilyon TL'ye yaklaştı

Yurttaşın bankaları ve finansman şirketlerine olan borcu 6.1 milyar TL daha artarak 998 milyar TL'ye yükseldi. Kredi ve kredi kartı borçları son bir ayda 30 milyar TL arttı

Vatandaşın bankalara ve finansman şirketlerine olan borcu 6.1 milyar TL daha artarak, 998 milyar TL'ye yükseldi / Fotoğraf: AA

Vatandaşların bankalara ve finansman şirketlerine olan borcu 6.1 milyar TL daha artarak, 998 milyar TL'ye yükseldi. Kredi ve kredi kartı borçları son bir ayda 30 milyar TL arttı. Yurttaşın kredi kartı ve tüketici kredisi borçları nedeniyle bankacılık sistemine ödediği faiz 10 ayda, geçen yılın tamamındaki ödemenin üzerine çıktı. Yıl sonuna kadar yurttaş 115 milyar TL borç faizi ödeyecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) TBMM Grubu'nun haftalık iktisat raporuna göre vatandaşların, bankalara ve finansman kuruluşlarına olan borçları süratle büyüyor. Bireylerin bankalara ve finansman şirketlerine olan konut, taşıt, muhtaçlık ve kredi kartı borcu takiptekiler de dahil 26 Kasım – 3 Aralık günleri ortasında 6,1 milyar TL daha artarak, 998 milyar TL'ye yükseldi.

Bu borcun 23,9 milyar TL'si son haftalarda süratle artan vadesinde ödenmediği için takibe alınan kredi ve kredi kartı borçlarından oluşuyor. Yurttaşın kredi ve kredi kartı borçları son bir ayda 30 milyar TL arttı. Tüketici kredilerinde 3,2 milyar TL'lik, kredi kartı borçlarında ise 2,9 milyar TL'lik artış oldu. Yurttaşın borçlarında yılbaşından bu yana ise toplam 145,7 milyar TL artış yaşandı.

Rapora nazaran, bankaların takipteki bu borçlarını düşük bir bedel karşılığında varlık idare şirketlerine satıyor olmaları bu sayısı olduğundan daha düşük gösteriyor. Satılan borç 30,7 milyar TL olarak açıklandı. İcra yoluyla yurttaşlardan tahsil edilmeye çalışılan alacak ölçüsü ise 54 milyar TL'yi geçiyor. Yurttaşın taksitli konut alımları nedeniyle Toplu Konut İdaresi'ne (TOKİ) olan borçları ise 27 milyar TL seviyesinde bulunuyor. Yani yurttaşın toplam borcu 1 trilyon 56 milyar lira seviyesinde seyrediyor.

Borç faizi 115 milyar TL

Yurttaşların kredi kartı ve tüketici kredisi borçları nedeniyle bu yıl ocak-ekim devrinde bankacılık sistemine ödediği faiz ise 95,8 milyar TL olarak gerçekleşti. Geçen yılın tıpkı periyodunda bu meblağ 67,1 milyar TL olmuştu. BDDK'nın datalarına nazaran bu yılın birinci 10 aylık periyodunda ödenen faiz geçen yılın tamamındaki 82,7 milyar TL'lik faiz ödemesinin de 13 milyar lira üzerine çıktı. Yılın tamamında ise 115 milyar TL'ye ulaşması bekleniyor. 2003 – Ekim 2021 devrinde yurttaşların bankalara ödediği faiz ise 702,8 milyar TL'yi buluyor.

 

Cumhuriyet

DAHA FAZLA HABER OKU