Yunanistan'ı ziyaret eden Papa Francis, bugün Midilli Adası'ndaki bir göçmen merkezine gitti.
84 yaşındaki Papa, göç konusunda Avrupa ve Dünya'ya çağrıda bulundu.
Yaklaşık 2 bin 300 yaşadığı Karatepe Kampı'nda konuşan Papa, Midilli'yi 2016'da da ziyaret ettiğini ve o zamandan bu yana "bu konuda çok az şeyin değiştiğini" belirtti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Papa, Yunanistan dahil pek çok ülkenin göç yüzünden "baskı altında" olduğunu söyledi:
Üzülerek kabul etmeliyiz ki Avrupa'da hala bu meseleye kendilerini ilgilendirmeyen bir iş gibi yaklaşmakta ısrar edenler var.
Papa ayrıca göçmenlerin "insanlık dışı" koşullarda yaşamak zorunda kaldığını belirtti. Avrupa'yı işaret eden Katolik dünyasının ruhani lideri, "Dünyada insan haklarını teşvik etmekten geri kalmayan bu kıtada, bu insanların her birinin haysiyeti de her şeyin üzerinde tutulmalı" dedi.
Avrupa'ya geçmeye çalışırken binlerce kişinin yaşamını yitirdiği Akdeniz'i "mezar taşları olmayan korkunç bir mezarlığa" benzeten Papa, şöyle konuştu:
Birçok medeniyetin beşiği olan bu su havzası şimdi ölümün aynasına benziyor. 'Mare nostrum'un (bizim denizimiz) kasvetli bir 'mare mortuum'a (ölü deniz) dönüşmesine izin vermeyelim. Lütfen bu medeniyetin batışını durduralım!
Papa Francis, mültecilerin yanında olduğunu göstermek istediğini kaydetti:
Yüzlerinizi görmek ve gözlerinizin içine bakmak için buradayım. Korku ve beklenti dolu, şiddetle yoksulluğu görmüş ve gözyaşlarıyla kaplanmış gözler.
"Sebeplerle mücadele edilmeli"
Papa, göçmen konusunun politik gayelerle kullanıldığını da öne sürdü. "Peki neden yoksulların sömürülmesinden, unutulan ya da çoğu zaman cömertçe finanse edilen savaşlardan, insanların hayatları pahasına yapılan ekonomik anlaşmalardan, gizli silah ticareti manevralarından söz edilmiyor?" diye soran Papa Francis, şu değerlendirmeyi yaptı:
Bunların sonucunda bedel ödeyen zavallı insanlarla değil, sebeplerle mücadele edilmeli.
Katoliklerin lideri ayrıca, Avrupalı liderlerin ortak fonları kullanarak sınırlara duvar ya da dikenli tel inşa etme isteklerinin "üzücü" olduğunu vurguladı:
Duvarlar ve dikenli teller çağındayız.
Papa, göçmen konusundaki vurdumduymazlığın ortadan kalkmasının gerektiğini ifade etti.
Ziyarete katılan Yunanistan Cumhurbaşkanı Ekaterini Sakelaropulu ise Yunanistan'ın göçmen politikasını savundu. Sakelaropulu ayrıca Papa'nın bölgeye gelerek desteğini göstermesine teşekkür etti:
Bu, Midilli'den uluslararası topluma giden güçlü bir umut ve sorumluluk mesajı.
Öte yandan Papa, kampta Kongolu üç çocuk babası Christian Tango Mukaya'yla görüştü. Papa'ya teşekkür eden Mukaya, eşinin ve üçüncü çocuğunun izini kaybettiğini ve görüşmenin ardından tekrar bir araya gelmeyi umduğunu söyledi.
2016'daki ziyaretinde 12 Suriyeli göçmeni beraberinde Roma'ya ulaştıran Papa'nın bu sefer 50 göçmeni İtalya'ya götürmesi bekleniyor. Papa'nın 2 Aralık'ta başlayan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunanistan ziyareti yarın sona erecek.
Papa, Yunanistan'daki ilk gününde protesto edildi
Papa Francis, Güney Kıbrıs ziyaretinin ilk gününde adada birlik ve barış mesajları vermişti. Avrupa'da "milliyetçi korku duvarları" örülmemesi çağrısında bulunan Papa, uzlaşı ve birliğin sağlanması gerektiğini söylemişti. Öte yandan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Papa'nın kendilerini ziyaret etmemesini eleştirmiş ve davette bulunmuştu. Papa ülkedeki ikinci gününde Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskopos'u 2. Hristomos'u ziyaret etmişti.
Yunanistan'a dün giden Papa ayrıca, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve Cumhurbaşkanı Sakelaropulu'yla görüşmesinin adından protesto edilmişti.
Bir Ortodoks rahip, Papa'ya üç kez "kafir" diye bağırmıştı.
Independent Türkçe, AP, Reuters, BBC Türkçe, AA, Euronews Türkçe, DW Türkçe
Derleyen: Uğurcan Yıldız