Sağlık çalışanlarının şartlarının iyileştirilmesine yönelik düzenlemede veteriner hekimlerin yer almaması eleştirilere neden oldu.
İstanbul Veteriner Hekimler Odası (İVHO) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, torba yasaya ilişkin görüşmelerde veteriner hekimlerin şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti.
"2008'de fiili hizmet zammı veteriner hekimlerin elinden alındı"
Veteriner hekimlerin "yok sayıldıkları" gerekçesiyle tepkili olduğunu belirten Arslan, mevcut haklarının dahi "gasp edildiği" iddia etti.
Negatif ayrımcılığa son verilmesi gerektiğini söyleyen Arslan, "657'ye bağlı görev yapan sağlık çalışanıyız. Tüm gelişmiş ülkelerde ve bilimsel olarak da aldıkları eğitim gereği veteriner hekimler sağlık çalışanı kabul edilirler" dedi.
Toplum sağlığı için önemli bulaşıcı hastalıkların hayvanlarda önlenmesi, böylece hayvanlardan insanlara geçmesinin önündeki ilk bariyerin veteriner hekimlik olduğunu vurgulayan Arslan, "Günümüzde 200'den fazla zoonoz hastalık yani hayvandan insana geçebilen hastalık vardır. Bu nedenle koruyucu hekimlik her zamankinden daha önemli hale gelmiştir" diye konuştu.
"Ülkemizde uzun süredir veteriner hekimlik yok sayıldı, sağlık meslekleri dışında tutuldu"
Veterinerlerin, ayrıca hayvansal gıdaların üretiminden sofraya gelmesine kadar tüm aşamalarda, denetimde ve üretimde rol aldıklarının altını çizen Arslan, şöyle devam etti:
Bu yönüyle veteriner hekimlik stratejik bir meslek haline gelmiştir. Özellikle pandemi sırasında bulaşıcı hastalıklar, güvenilir ve yeterli gıdanın üretilmesinin önemi bir kez daha anlaşılmıştır. Tam da bu nedenle gelişmiş ülkeler veteriner hekimlik mesleğine giderek artan bir değer vermektedirler. Ama ülkemizde uzun süredir veteriner hekimlik yok sayıldı, sağlık meslekleri dışında tutuldu. Nitekim tehlikeli meslek olduğu için nerdeyse sadece bize verilmiş bir hak olan fiili hizmet zammı, Anayasa'nın eşitlik ilkesi gerekçe gösterilerek elimizden alındı. Ancak günümüzde neredeyse diğer bütün mesleklere verildiği halde veteriner hekimlere verilmedi. Adeta yıpranma hakkımız gasp edildi. Daha önce yapılan bir düzenlemeyle yine sağlık çalışanlarının emeklilik ücretlerinde yapılan iyileştirmeye veteriner hekimler dahil edilmemişti.
"Sağlıkta şiddet yasası çıkarıldı, veteriner hekimler bunun dışında tutuldu"
Sağlıkta şiddet yasası çıkarıldığında veteriner hekimlerin kapsam dışı bırakıldığını hatırlatan Arslan, yapılacak son düzenlemede hekimlerle diş hekimlerine iyileştirmenin sağlık çalışanları geneline yayılması talebinde bulundu.
Aksi durumun anayasanın değişiklik ilkesine de mevzuata da aykırı olduğuna dikkati çeken Arslan, "Haklarımız gasp ediliyor. Bilimsel olarak da bize yapılanları haksızlık olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı.
"Veterinerlere yönelik dışlayıcı tavra son verilmeli"
İVHO Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, taleplerinin sağlık sınıfındaki tüm düzenlemelerde kapsam içine alınmaları, fiili hizmet zammı, özlük haklarında iyileştirilme ve sağlıkta şiddet yasasına acilen dahil edilmeleri gerektiğini vurguladı.
Arslan sözlerini, "Veteriner hekimlere yönelik dışlayıcı tavra son verilmeli. Tek sağlık konsepti içinde görev alan veteriner hekimlerin toplum sağlığı için ne kadar önemli olduğunu yöneticilerin artık anlamasını umuyoruz" ifadeleriyle noktaladı.
Ne olmuştu?
Pratisyen hekim maaşlarına 2 bin 500 TL, uzman hekim ücretlerine 5 bin TL ek gösterge zammı öngören düzenleme için TBMM'de görüşme yapılmış, söz konusu düzenlemenin sağlık çalışanlarının genelini kapsamaması eleştirilere neden olmuştu.
Bu ayın 22'sinde yapılması beklenen görüşmede iyileştirmenin sağlık çalışanları geneline yayılması beklentisi artmıştı.
© The Independentturkish