Devlet hastanelerinden telefonla randevu alınamadığı yönündeki şikayetlerin artması üzerine doktorların hasta tedavi süresine sınırlama getirildi.
Merkezi Hekim Randevu Sistemi'nden (MHRS) randevu alındığında süre aralıkları 10'ar dakika gibi görünse de genellikle aynı zaman aralığında 2 kişiye randevu verildiğinden otomatikman doktorun bir hastayla ilgilenme süresi 5 dakikaya düşüyor.
"Kamuoyunda 5 dakikada randevu" adıyla anılan yeni uygulamaya dair basına konuşan vatandaşlar, bu kadar kısa bir sürede dertlerini anlatamayacaklarından yakınmış, doktorların ve sağlık çalışanlarının üye olduğu meslek örgütlerinden tepki gelmişti.
Meslek örgütlerinden uygulamanın başladığı süreçlerde yapılan açıklamalarda 5 dakikada bir hastayı muayene etmenin mümkün olmadığı, bunun gerilimi ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti arttıracağı iddia edilmişti.
Aradan geçen iki aylık süre içinde devlet hastanelerinde özellikle dahiliye, kulak burun boğaz, iç hastalıklar, çocuk hastalıkları gibi branşlarda doktorların odalarının önünde kalabalıklar oluştu.
"Doktor odalarının kapısının önünde kuyruk oluşuyor"
Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Uzman Doktor Çiğdem Arslan, 5 dakikada bir randevu uygulamasının hastanelerdeki kalabalıkları arttırdığını söyledi.
Pandemi nedeniyle doktorların bir kısmının hala Kovid-19 birimlerinde çalıştığını ifade eden Arslan, polikliniklerde görev yapan hekim sayısının azalmasına karşın gelen hasta sayısının arttığını kaydederek bulunan çözümü şöyle anlattı:
"Geri kalan hastalar için sunulan sağlık hizmetini randevu sayısını sıklaştırarak sunmaya başladılar. Burada da algı yönetiyorlar. MHRS sisteminde randevu aralıkları 10 dakikada bir gibi görünüyor. Oysa 2 kişiye aynı saate, aynı dakikaya randevu veriliyor. 2 hastanın randevusu aynı saatte olduğunda bu sefer karmaşa oluyor. Bu sefer herkes doktorun kapısının önünde bekliyor."
"Randevu alamayan çok kişi var"
Hastanelerde doktor kapılarındaki kalabalıkların artmasının işin görünür yanı olduğu ama sorunun bir de görünmeyen yanı olduğunu kaydeden Arslan, "Aynı zamanda evlerde telefonlarının başında randevu alamayan çok kişi var. Artık kuyruklar evde. Telefon başlarında kuyruklar oluşmuş durumda. Bazı branşlardan randevu almak için haftalarca beklemeler gerekiyor. Randevu almaktan umudunu kesen insanlar da kalkıp hastanelere özellikle acillere geliyor. Bu sefer buralarda da yoğunluk artıyor" diye konuştu.
"Bir iki dakikada derdini anlatamayan insanlar tekrar tekrar randevu alıyor"
5 dakikada bir randevu uygulamasının daha çok insanın gelmesiyle hastane içlerindeki kalabalıkları arttırmasının dışında asıl sorununun yetersizliği olduğunu kaydeden Arslan, bunu şöyle anlattı:
"Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi muayene süresi 20 dakika olmalıdır. Hasta bir iki dakikada derdini anlamaz. Zaten içeri girdiğinde doktor onunla ilgili bilgisayardan işlemi girip kaydına bakana kadar bir süre geçiyor. Kalan iki üç dakikada hasta derdini anlatamaz. O nedenle birçok hasta üç dört kez farklı tarihlerde, farklı doktorlardan, hastanelerden yine randevu almaya çalışıyor. Hepsinde yeniden baştan başlamış olacağından tedavisi de gecikiyor. Bu iyiye gidiş değil, halk sağlığı açısından olumsuz."
"Sağlık Bakanlığı aradan çekildi, hasta ile doktoru karşı karşıya bıraktı"
Uygulama ile Sağlık Bakanlığı'nın aradan çekilerek hasta ile doktoru karşı karşıya bıraktığını öne süren Arslan, "Sağlık Bakanlığı hasta hekimi görsün tatmin olur diye düşünüyor olabilir ama böyle bir uygulamada ne hasta tatmin olabilir, ne tedavi olması, teşhisin konması veya araştırılması mümkün olur. Ancak hastaneler ticarethane gibi düşünüldüğü için 5 dakika muayene uygulamasına geçildi" iddiasında bulundu.
"Hastaya ne kadar süre ayrılacağına bilgisayar sistemi karar veremez"
Arslan, branşa göre değişmekle birlikte kamu hastanelerinde özellikle polikliniklerde doktorların günde 80 ile 120 arasında hastaya baktığını belirterek, şunları söyledi:
"Randevu alınan herkesin muayenesine o gün bakılması gerekiyor. Ancak dediğim gibi 5 dakika gibi sürede muayene olamaz. Bir hastanın ne kadar süre muayene edileceğine doktor karar verir. Sadece reçete yazacak birine belki bir iki dakika yeterli olabilir ama daha ciddi sorunu olan kimi hastaya belki 20 dakika yetmez. Bir doktorun hastasına ne kadar zaman ayıracağına bir bilgisayar sistemi olan MHRS veya yönetim karar veremez."
"Randevu alamayan özel hastanelere yöneliyor"
Arslan, son bir iddiada daha bulunarak randevu sorununun çözümlenememesindeki amaçlardan birinin özel hastanelere para kazandırmak olduğunu öne sürdü.
"Telefon başında randevu alamayan özel hastanelere yöneliyor" diyen Arslan, "Buralara giden ama umduğunu bulamayan sonra yine kamuya yöneliyor ama rahatsızlığı bu süreçte ilerlediğinden müdahale etmek de daha zor oluyor" ifadelerini kullandı.
"Muayene süresi uzadıkça kapıdaki yoğunluk artıyor"
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Recep Koç da Arslan'ın anlatımlarına destek vererek 5 dakikalık muayene sürelerinin çok yetersiz olduğunu söyledi.
Bazı hastaların sadece reçete yazmak için geldiğini aktaran Koç, "Ona 2-3 dakika yeterli olabilir ama çok komplike sorunları olan hastalar da var. Onu bazen 15-20 dakika dinlemen lazım. Yanlış teşhis koyman halinde bu sonradan dava konusu olabiliyor. Muayene süresi uzadıkça bu sefer kapıdaki yoğunluk artıyor" bilgilerini paylaştı.
"Doktorlar hastayla yüz yüze gelmeyecek branşlara yöneliyor"
Yaşanan sıkıntılardan ve şiddet olaylarından uzmanlık seçen doktorların hastayla yüz yüze gelmeyecekleri branşlara yöneldiklerini belirten Koç, "Sağlık Bakanlığı bunlardan bahsetmiyor. Hastanelerdeki aşırı yoğunluktan elimizdeki hekimleri de kaçıracak. TTB verilerine göre 1,5 yılda neredeyse ayrılan, istifa eden hekim sayısı 8 bine ulaştı. Sağlık Bakanlığı eliyle özel hastaneciliği teşvik var" diye konuştu.
"Dışarıdaki kalabalıklar büyüyor"
Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Eş Başkanı Hüsnü Yıldırım da hastanelerdeki yoğunlukların arttığını doğruladı.
"Hekim arkadaşlar 5 dakikada nasıl muayene etsinler?" diye soran Yıldırım, "Zaten ismini bilgilerini gireceğim derken bir süre geçiyor. Normalde bir hastaya ayrılması gereken süre 10-15 dakika. Ancak süre kısıtlı olunca ister istemez muayene süreleri uzadıkça sonuç olarak dışarıdaki kalabalıklar büyüyor" yorumunu yaptı.
© The Independentturkish