Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek için Türkiye’ye geliyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Ziyarete ilişkin ilk haber, Independent Türkçe’de yer almıştı.
Independent Türkçe’ye konuşan kaynaklar, bin Zayed’in çantasında ekonomi ve ikili ilişkiler başta olmak üzere birçok konu başlığı olduğunu ifade etmişti. bin Zayed’in ziyarette en önemli konu başlığının ekonomi alanında BAE’nin İran üzerinden geçen koridor ile Türkiye'ye ticaret yolu açması olacağı belirtilmişti.
Emirlik Haber Ajansı WAM, bin Zayed’in ziyaretine ilişkin “Ortak çıkarları olan bir dizi meseleyi ve en son bölgesel ve uluslararası meseleleri gözden geçirmenin yanı sıra, Türkiye Cumhurbaşkanı ile karşılıklı çıkarlarını sağlamak için çeşitli alanlarda ikili ilişkileri pekiştirme umutlarını tartışacak” ifadelerinin yer aldığı bir haber kaleme aldı.
Ajans ayrıca, “ BAE ve Türkiye ikili ilişkileri ilerletmeyi hedefliyor” başlığıyla yayımladığı raporda iki ülkeden yetkililerin ikili bağları güçlendirmenin yollarını ve bir dizi bölgesel ve uluslararası karşılıklı endişeleri tartışmak üzere toplantılar ve çağrılar yaptığını hatırlattı.
Raporda şunlar kaydedildi:
bin Zayed ve Erdoğan, 30 Ağustos 2021'de yaptıkları telefon görüşmesinde, ülkelerinin karşılıklı çıkarlarına hizmet etmek için ikili ilişkileri ve bu ilişkileri güçlendirmenin yollarını görüştüler. Majesteleri Şeyh Mohamed bin Zayed ve Cumhurbaşkanı Erdoğan da karşılıklı olarak ilgilendiren bölgesel ve uluslararası birçok konuda görüş alışverişinde bulundular.
18 Ağustos 2021'de Erdoğan, Ulusal Güvenlik Danışmanı Majesteleri Şeyh Tahnoun bin Zayed Al Nahyan başkanlığındaki bir Emirlik heyetini kabul etti. Ankara'da gerçekleşen toplantıda iki taraf, BAE ile Türkiye arasındaki, özellikle ekonomi, ticaret, yatırım, ulaşım, sağlık ve enerji alanlarında ikili ilişkileri güçlendirmenin yollarını görüştü. Türkiye, Expo 2020 Dubai'ye katılıyor. Türkiye'nin BAE Büyükelçisi Tugay Tunçer, bu katılımı iki ülke arasında yeni bir iş birliği dönemi olarak nitelendirdi. Expo 2020 Dubai'nin, Türkiye'nin BAE ve Körfez İş birliği Konseyi (GCC) ülkeleri de dahil olmak üzere çeşitlendirilmiş bir turizm sektörü yaratma vizyonuna ulaşmasına yardımcı olacağını vurguladı. Kasım ayı başlarında BAE, orman yangınları ve sellerden etkilenen Türkiye'nin bazı bölgelerinin rehabilitasyonunu desteklemek için 36,7 milyon AED (10 milyon ABD Doları) sağladı ve bu tür korkunç durumlarda Türk halkıyla dayanışmasını dile getirerek Türkiye'nin kuzeyindeki sel ve güneybatıdaki orman yangınlarının neden olduğu insani yansımaları ve zararı azaltmak için uygun desteği sağlama konusundaki istekliliğini vurguladı. İki ülke arasındaki petrol dışı dış ticaret, %88,5'lik ve 28,9 milyar AED değerindeki doğrudan ticaret ile 3,7 milyar AED değerindeki %11,5'lik serbest bölgeler arasında dağıtılıyor.
Ticaret koridoru
Independent Türkçe, iki ismin görüşmesinde, BAE’nin İran üzerinden geçen koridor ile Türkiye'ye ticaret yolu açmasının da gündeme geleceğini yazmıştı.
Haberde şunlar kaydedilmişti:
Söz konusu koridorla birlikte Süveyş Kanalı geçişli Sharjah - Mersin güzergahında deniz yoluyla 20 gün sürecek taşıma, İran üzerinden geçen güzergahla 6 ila 8 günde yapılabilir hale gelecek.
BAE’den yola çıkan ve İran’a Basra Körfezi üzerinden Türkiye’ye ulaşan nakliye 1 Kasım tarihinde Türkiye’ye ulaşmıştı.
İran söz konusu anlaşmayı resmi olarak duyurmuştu.
Bin Nayed’in çantasında özellikle bu yeni koridorla birlikte Türkiye’de yapılacak olan yatırımlar masaya yatırılacak.
Independent Türkçe, WAM