İsrail merkezli Imagindairy adlı bir girişim, 2023'te ülkesinin mağazalarını "ineksiz inek sütüyle" doldurmayı hedefliyor.
13 milyon dolar (yaklaşık 135 milyon TL) yatırım alan Imagindairy tarafından bugün yapılan açıklamada, ürettikleri sütün inek sütüyle aynı olacağı öne sürüldü.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Girişime göre ineğin yerini, süt proteini üretmeye programlanmış mantar ve diğer bitki mikroorganizmaları alacak.
Guardian'ın haberine göre programlama süreci, başlıca süt proteinleri olan peynir altı suyu ve kazein üretimini sağlayacak DNA talimatlarının mikroorganizmalara eklenmesini içeriyor.
Imagindairy, mikroorganizmaların ürettiği peynir altı suyunu ve kazeini süt ve süt ürünlerine dönüştürmek için bitkisel yağ, şeker ve sudan yararlanacak.
Süreci daha basit bir hale getirecek yöntem geliştirdiklerini söyleyen girişimin kurucusu ve CEO'su Eyal Afergan, bu sayede üretimi artırabileceklerini ifade etti.
Afergan ayrıca geleneksel inek sütü üretiminde gereken suyun yüzde 10’una, arazininse yüzde 1’ine ihtiyaç duyduklarını belirtti.
Hayvansal ürünler yerine bitki bazlı alternatifleri teşvik eden kâr amacı gütmeyen Good Food Institute (İyi Yemek Enstitüsü) adlı kuruluştan Carlotte Lucas, Imagindairy'nin başarılı olması halinde süt sektörü kaynaklı metan emisyonunun azaltılmasının önünün açılabileceğini kaydetti.
Zira hayvancılık, insan kaynaklı metan emisyonunun yaklaşık %32'sini oluşturuyor.
Öte yandan European Dairy Farmers (Avrupalı Mandıra Çiftçileri) adlı sivil toplum kuruluşunun başkan yardımcısı Tom Dunne, Imagindairy'e katılmıyor.
İnek sütünün laboratuvarda üretilmesinin imkansız olduğunu öne süren Dunne, girişimin sütünde "bir şeylerin her zaman eksik olacağını" iddia etti:
İnek, süt üretiminde bir milyon yıllık doğal bir sistemdir. Çocuklarınıza laboratuvardan bir şey yedirmek mi istiyorsunuz? Bu Frankenstein işi.
Independent Türkçe, Guardian, Globes
Derleyen: Uğurcan Yıldız