Güneş Sistemimize çok yakın, yaşam barındırabilecek Dünya benzeri iki gezegen keşfedildi

Gezegenlerden birinin, şimdiye dek keşfedilenler arasında Dünya’ya en çok benzeyen gezegen olduğu belirtiliyor

Sönük yıldız Teegarden’in bir illüstrasyonu / Görsel: NASA

Bilim insanlarına göre bizimkine komşu bir güneş sisteminde daha önce keşfedilmemiş Dünya benzeri iki gezegen gizleniyor.

Bu gezegenlerin Teegarden Yıldızı ismiyle bilinen güneşleri bizden yalnızca 12,5 ışık yılı uzakta bulunuyor. Teegarden aynı zamanda bilinen en küçük ve en sönük yıldızlardan biri olmasıyla da tanınıyor ve bu durum kendisinin ve etrafındaki gezegenlerin tespit edilmesini epey zorlaştırıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Teegarden o kadar karanlık ki bu yıldızın kendisi bize çok yakın olmasına rağmen 2003’e kadar tespit edilemedi. Diğer yandan bu onu şiddetli güneş patlamalarının veya yakınlarında yaşamaya çalışacak herhangi bir canlıyı yok edebilecek başka hareketliliklerin bulunmadığı görece sakin bir konum haline getiriyor.

Sönük yıldızı inceleyen bilim insanları, bizimkine kayda değer ölçüde benzer gezegenlerin yıldızın etrafında dolaştığını ve olası bir Dünya dışı yaşam için mükemmel koşullara sahip olduklarını söylüyor.

İki gezegenden birinin şimdiye dek keşfedilenler arasında bizimkine en çok benzeyen gezegen olduğu belirtiliyor. Bu sonuca, Dünya’ya kıyasla boyutunun ne olduğu ve hangi sıcaklıklara sahip olabileceği hesaplanarak varıldığını ifade eden araştırmacılar, şimdilik gezegenin sadece minimum ağırlığını hesaplayabildiklerini ve tam olarak hangi boyutta olduğunun bilinmediğini söylüyor.

Bu gezegen yüzeyinde kayalık alanlara ve sıvı halde suya sahip olabilir. Ancak bilim insanları bu gezegenler hakkında henüz bilinmeyen pek çok şey bulunduğunu ve mevcut hesaplamaların çoğunun tahminler kullanılarak yapıldığını vurguluyor.

 

 

Araştırmacılar göre yüzde 60 ihtimalle gezegenin yüzeyinde ılıman bir iklim hakim ve sıcaklığı yaklaşık olarak Dünya’dakiyle aynı seviyelerde.

Göttingen Üniversitesi Astrofizik Enstitüsü’nden araştırmanın başyazarı Mathias Zechmeister yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

Bu iki gezegen Güneş Sistemi’mizin iç gezegenlerini andırıyor. Dünya’dan sadece biraz daha ağırlar ve suyun sıvı halde bulunabileceği yıldızın yaşanabilir bölgesinde konumlanıyorlar.

Yıldızı Dünya üzerindeki gözlemevlerinden görebilen bilim insanları bu gezegenlerdeki koşullar hakkında daha fazla bilgi toplayabilmek amacıyla yıldızın etkinliğini ve çevresini daha detaylı incelemeyi hedefliyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU