Gökbilimciler, “Yasak Gezegen” olarak adlandırdıkları yeni bir gezegen keşfetti.
Tuhaf gezegenin, "Neptün Çölü" adlı gizemli bir bölgede bulunduğu bildirildi.
Öte yandan araştırmacılar, Neptün Çölü’nde böyle bir cismin var olabileceğini hiç düşünmediklerini belirtiyor. Bilimsel adı NGTS-4b olan gezegenin “yasak” diye nitelendirilmesi de bu bölgede yer almasından kaynaklanıyor. Çünkü bölgedeki radyasyon, burada oluşabilecek gezegenlerin atmosferini yok ederek, onları küçük kaya parçalarına dönüştürüyor.
Araştrımacılar bu yüzden, keşfettikleri gezegenin boyutlarını ve atmosferi olduğunu görünce şaşkınlığa uğradı. Ancak son bir milyon yılda oluştuğu düşünülen ve henüz çok genç olan gezegenin atmosferi, giderek buharlaşıyor olabilir.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Araştırmacıların en yeni gözlem teknolojilerini kullanarak tespit ettiği gök cisminin sıcaklığı bin derece civarında. Neptün'den yüzde 20 oranında küçük olan gezegen, Dünya'nınsa yaklaşık üç katı. Kendi yıldızına çok yakın olan gezegenin, yıldız etrafında bir tur atması sadece 1,3 gün sürüyor.
Söz konusu cisim aynı zamanda, boş olduğu düşünülen "Neptün Çölü" bölgesinde keşfedilen ilk gezegen.
Warwick Üniversitesi’nin fizik bölümünden Richard West, “Neptün boyutlarındaki gezegenler bu bölgede var olamıyor. O yüzden buraya 'Neptün Çölü' adını verdik. Bu gezegense varlığını sürdürebilecek kadar çetin bir cisim” dedi.
West sözlerine şöyle devam etti:
“Neptün Çölü'nde başka gezegenlerin bulunup bulunmadığını görmek için araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Belki de çöl tahmin edilenden daha yeşildir.”
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/life-style
Independent Türkçe için çeviren: Nezir Sümerkan
© The Independent