Debka internet sitesindeki habere göre ABD Başkanı Donald Trump, Menbiç’e askeri güç göndermeleri için BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zaid el Nahyan ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüştü.
Haberde, BAE ve Mısır güvenlik ekiplerinin Menbiç’de çeşitli temaslarda bulunduğu, ABD’nin iki ülkeye havadan destek sağlayacağı ve iki ülkenin askeri güçlerinin bu bölgede konuşlandırılıp Suriye-Irak sınırını kontrol edeceği öne sürüldü.
“Tunus ve Cezayir askerleri de Menbiç’e yerleşebilir”
Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, ABD güçleri kentteki pozisyonunu koruyor. Menbiç’e girdiğini açıklayan Suriye rejim güçleri henüz kente giriş yapmadı. Türkiye ve desteklediği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bileşenleri ise “Fırat Kalkanı” bölgesinde kente giriş için hazırlık içinde.
İsrail’e yakın sitenin haberine göre ABD, Mısır ve BAE ile anlaşırsa Tunus ve Cezayir güçleri de kentte konuşlandırılarak askeri güçlere katılacak.
Öte yandan 30 Aralık 2018’de İngiliz The Guardian gazetesi de, Mısır ve BAE’nin üst düzey askeri heyetlerinin Menbiç’te Demokratik Suriye Güçleri (DSG) yetkilileriyle bir görüşme gerçekleştirdiğini, görüşmede ABD’nin çekilmesinden sonra iki ülke askeri güçlerinin kente yerleşmesi konusunun ele alındığını yazmıştı.
Mısır Afrin operasyonunu kınamıştı
Türkiye’nin Afrin’e yönelik “Zeytin Dalı Harekatı” operasyonu döneminde Mısır, Arap Ligi’ni harekete geçirmiş, Dışişleri Bakanlığı da operasyona tepki göstererek “Afrin’e yönellik Türkiye işgali kabul edilemez ve insani bir faciaya yol açtı” açıklaması yapmıştı.
Mısır’ın talebi üzerine Arap Dışişleri Bakanların katıldığı Suudi Arabistan’da organize edilen 29’uncu Arap Zirvesi’nde Türkiye’nin Afrin operasyonu kınanmış ve “siyasi çözüm çabalarına darbe” olarak nitelendirilmişti.
Ayrıca Arap Ligi’nin Genel Sekreteri Ahmed Ebu el-Gayz de “Türkiye’nin Suriye topraklarından çekilmesini” talep etmişti.