Çiçek ihracatı artınca 10 Kasım'da karanfil krizi yaşandı... Karanfil bulamayan öğrenci ve velileri kasımpatılara hücum etti

10 Kasım nedeniyle yapılacak anmalar için okullardan karanfil istenince öğrenci velileri gittikleri birçok çiçekçiden eli boş döndü. Üretilen karanfilin yüzde 95'inin ihracata gitmesi karanfil bulmayı zorlaştırdı

10 Kasım'da karanfil bulmakta zorlanıldı / Fotoğraf: AA

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm yıldönümü olan 10 Kasım’da yapılan anma törenleri kapsamında birçok okul öğrencilerinden karanfil istedi.

Ancak çocuklarının istediği karanfili bulmak için çiçekçileri dolaşmaya başlayan veliler, pek çok yerden elleri boş döndü.

Bu velilerden biri de Şişli'de yaşayan televizyoncu Bülent Can oldu.

bülentcan.jpg
Bülent Can, çocuğu Uzay için aradığı karanfili bulmakta zorlandığını kaydetti / Independent Türkçe

 

"Bu yıl 10 Kasım'ın teması kasımpatı oldu"

Anaokuluna giden oğlu Uzay'ın sınıfından istenilen karanfili bulmak için neredeyse Mecidiyeköy'den başlayarak Taksim'e kadar 15 çiçekçi dükkanını dolaştığını ve güçlükle bulduğunu belirten Can, "Sınıftaki diğer velilerin de çoğu bulamamış. Dolaştığım çiçekçilerin kimisi karanfil bulunamamasını İstanbul'daki toptancının iflas etmesine, kimisi ihracattan dolayı mal kalmamasına kimisi de eksik üretime bağladı. Karanfil bulamayınca birçok kişi gibi ben de kasımpatı aldım. Bu yıl 10 Kasım'ın teması kasımpatı oldu" dedi.

çiçekçiler.jpg
Ferhat Yıldırım (solda), Ali Yorgun (sağda) / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Çiçek satıcıları da şikayetçi

Konuyla ilgili görüş aldığımız Mecidiyeköy'de çiçek satışı yapan Ferhat Yıldırım ile Taksim'de çiçek satan Ali Yorgun da karanfil bulunamadığını doğruladı.

Yıldırım, 10 Kasım nedeniyle karanfil isteyen birçok kişiye olumlu cevap veremediklerini belirterek, bunu İstanbul'a yeterli düzeyde karanfil gelmemesine bağladı. Yıldırım, bu nedenle çok kişiye kasımpatı verdiklerini söyledi.

Ali Yorgun ise yetersiz karanfil olması nedeniyle kendilerinin de pahalıya almak zorunda kaldığından birçok çiçekçinin karanfil talep etmediğini söyledi.

kasımpatıkaranfil.jpg
Yeterli karanfil (sağda) bulunamayınca 10 Kasım anmalarında kasımpatılara (solda) ağırlık verildi / Fotoğraf: AA

 

Üretimde ara dönem

Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı İsmail Yılmaz ise yaşanan sıkıntının kaynağı başka bir nedene bağladı.

Öncelikle sıkıntının üretim açısından ara bir zamanda olmasından kaynaklandığını savunan, "Karanfil ağırlıklı Isparta ve Antalya'da ekiliyor. Havalar soğuduğu için Isparta'da üretimin sonunda, Antalya'da ise üretimin başlangıcındayız. Durgunluktan dolayı üretici ocak ortasına kadar ürününü geciktirmek istiyor" ifadelerini kullandı. 

ismailbey.jpg
İsmail Yılmaz / Fotoğraf: AA

 

"Çiçek ihracatı yüzde 50 arttı"

Yılmaz, Türkiye'de üretilen karanfilin yüzde 95'inin ihraç edildiğini kaydederek, pandemi sürecinde Türkiye'den dışarı yapılan çiçek ihracatının arttığını vurguladı. 

"Karanfil üretimi zor olduğundan Avrupalı üreticiler kaçınıyor ve dışarıdan almayı seçiyor" diyen Yılmaz, "Kenya, Kolombiya ve Ekvator gibi ülkelerden alımın kargo ve benzeri ek maliyetlerinden dolayı Türkiye'den alıma yöneldiler. Çünkü Türkiye'den tırlarla Hollanda'ya mal taşınabildiği için daha uyguna mal oluyor. Mevcut karanfillerin çoğu da son süreçte Noel için yurtdışına gitti. Bu yıl sadece karanfil değil genel olarak çiçeklerde ihracatta yüzde 50 oranında artış bekliyoruz" diye konuştu. 

Bu arada İsmail Yılmaz'ın verdiği bilgiye göre ihracata yönelik çiçek üretimi ağırlıklı Antalya ve Isparta'da yapılırken İzmir, Sakarya, Adana ve Yalova'da ülke içi tüketime yönelik çiçek üretiliyor. İzmir'deki üretimin bir kısmı Romanya'ya da yapılıyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU