Kahraman: Emekli polisler, partilerin emniyette kadrolaşmasını ve polis okulu adaylarını belirlemesini doğru bulmuyor

Emekli polisler, taleplerini yüksek sesle dile getirmek için daha fazla çaba göstermeye başladı. Bu amaçla muhalefet partileriyle de görüşüyorlar. Onlardan biri olan Halis Kahraman, Kılıçdaroğlu ile görüştü. Kahraman buluşmaya ilişkin detayları anlattı

Bir polis okulunda çekildiği iddia edilen görüntülerde bazı polis adaylarının bozkurt işareti yaptıkları görülüyordu / Görsel: TikTok

Emniyet teşkilatı yaşadığı sorunları dışarı en az duyurabilen kurumlardan biri.

Bunun en temel nedeni sendikalaşma izinlerinin olmaması ve mesleki sorunlarıyla alakalı demeç verememeleri.

Yaşanan polis intiharlarının ardından meslek içindeki mobbing ve ağır çalışma şartlarına dair iddialar gündeme geliyor.

Mevcut polislerin sessizliğine karşın emekli emniyet mensupları, artan sıkıntıları nedeniyle kamuoyunun önüne daha fazla çıkıyor.

Geçen haftalarda bir grup emekli polis, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Ankara ve İstanbul'da bir araya geldi.

Yine emekli polis Erdinç Emecan, Antalya'dan Ankara'ya gelerek İYİ Parti grup toplantısında polislerin sorunlarına dair bir konuşma yaptı. 

Emekli polis Mehmet Kocadağ da meslek sorunlarına dair KRT TV'de bir programa katılarak görüşlerini dile getirdi.

Genel merkezi İstanbul'da bulunan ve Türkiye genelinde 43 şubesi ile faaliyet gösteren kamu yararına çalışan Türkiye Polis Emeklileri Derneği Genel Merkez eski Basın Sözcüsü ve İstanbul Küçükçekmece Halkalı Şubesi Üyesi Halis Kahraman, emekli polislerin talepleri ve Kılıçdaroğlu ile yapılan toplantıda konuşulanlar dair sorularımızı cevapladı. 

haliskahrraman.jpg
Halis Kahraman / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

CHP lideri Kılıçdaroğlu, biri Ankara diğeri İstanbul olmak üzere iki kere emekli polislerle bir araya geldi. Bu görüşmelerde talep kimden geldi ve ana başlıklarıyla neler konuşuldu?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun emekli emniyet mensuplarıyla toplantı yaparak bir araya gelme talebi, emekli başkomiser olan Polis Emeklileri Hak Arama ve Polis Emeklilerinin Sesi Platformları Onursal Başkanı Cevdet Şentürk tarafından geldi. Bu talebi, CHP Genel Merkezi'ne iletince olumlu karşılandı. Önce Ankara'da ardından İstanbul'da bu toplantılar gerçekleştirildi. Bu toplantılarda çalışan ve emekli polislerin özlük ve sosyal haklara ilişkin talepleri dile getirildi.

"Polis Bakanlığı kurulmalı"

Talepleriniz neler?

Çalışan ve emekli polisler, iktidar tarafından yıllardır her seçim öncesi vaat edilen 3600 ek gösterge taleplerinin partili cumhurbaşkanı tarafından 2022 yıl sonuna ötelenmesine sıcak bakmıyor. İktidar tarafından yasal düzenleme yapılarak 2021 yılbaşından geçerli olmak üzere tüm polislere tahsil farkı gözetilmeden TSK mensubu astsubaylara verildiği gibi 3600 ek gösterge üzerinden aylık maaş ödenmeli.

Genel anlamda şu talepler emniyet mensupları tarafından dillendiriliyor: 

* Polisler 657 sayılı devlet memurları kanundan çıkarılarak ayrı bir meslek kanununa tabi olmalı, özlük ve sosyal hakları bu kanunla belirlenmeli

* Emniyet Genel Müdürlüğü kaldırılarak Polis Bakanlığı kurulmalı

* Emekli olunca kesilen çalışmayan eş için ödenen aile yardımı ile çocuk yardımı emeklilere de ödenmeli

* Polis emeklilerinin geçim sıkıntısı çekmeden insanca yaşam sürdürebilmesi için çalışırken aldıkları emniyet hizmetleri tazminatı emeklilere de verilmeli

* Polisleri emeklileri güçlü bir tek dernek çatısı altında ya da bir polis sendikası bünyesinde bir araya gelerek özlük ve sosyal haklarını talep etmesi sağlanmalı

* Polis Eğitim Kurumlarına öğrenci alımlarında ve meslekte terfi sınavlarında liyakat esas alınmalı

* Çalışan polisler angarya işlerde görevlendirilmemeli

* Polisler robot gibi görülmemeli, uzun süre mesaide çalıştırılmamalı

* Emekli polislere ücretsiz İstanbulkart verilerek eskiden olduğu gibi ücretsiz  seyahat etme hakkı tanınmalı

* Polisevleri ile sosyal tesislerinden kurum dışındaki  milletvekilleri, bürokratlar, kamu çalışanları  yararlandığından  dolayı polisler mağdur ediliyor. Onlar bu tesislerden yeterince yararlanamıyor. Bu yüzden İl Emniyet Müdürlükleri bünyesindeki sosyal tesisler doğrudan  Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlanarak Sosyal Tesisler Daire Başkanlığı tarafından tek çatı altında tek elden yönetilmeli

*Polis koleji ile polis akademisi yeniden açılmalı ve nitelikli polis amiri yetiştirilmesi sağlanmalı

* Polislerin özellikle büyükşehirler ile Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde lojman sayısı yeterli olmadığından  dolayı lojman sayısı acilen artırılmalı. Lojmanda oturamayan polislere de kira yardımı ödemesi yapılmalı.

kılıçdaroğlu.jpg
Kılıçdaroğlu ile emekli polisler biri Ankara'da diğeri İstanbul'da olmak üzere iki kere buluştu / Fotoğraf: CHP

 

"En çok soru 3600 ek göstergeden geldi"

- Genel hatlarıyla bakıldığında Kılıçdaroğlu ile buluşmalara emniyet içerisinden ve meslektaşlarınızdan nasıl tepkiler aldınız? Destekleyen ve eleştirenler oldu mu?

Emekli polislerin çoğunluğu Kılıçdaroğlu'nun önce Ankara ardından İstanbul'da doğrudan konunun muhataplarıyla bir araya gelerek görüşmesini olumlu karşıladı. Azınlık bir kesimde, ana muhalefet liderinin iktidarda olmadığından polislerin sorunlarını çözüme kavuşturamayacağını, bu yüzden bu toplantının gereksiz olduğunu ifade ettiler. Etkinliğe katılan konuşmacı meslektaşlarım  basına kapalı olan  soru ve cevap bölümünde, en çok 3600  ek gösterge konusunu sordular, ancak bunun tüm emniyet mensuplarına  özellikle tahsil farkı gözetilmeksizin ve astsubaylara verildiği şekliyle verilmesi hususunda net ifadeler kullanmadılar. Bunu önemli bir eksiklik olarak gördüm. Bu  ifade eksikliğine rağmen Kılıçdaroğlu, soru yönelten meslektaşlarımızı  iyi gözlemledi. Konuşmacı  meslektaşlarımızın konuşmasını iyi dinledi, not aldı, irdeledi ve  soruları tek tek içtenlikle yanıtladı.

"Kılıçdaroğlu'yla buluşmayı destekleyen olduğu gibi eleştiren de oldu"

Destekleyenler neden destekledi, eleştirenler ne dedi?

Destekleyenler, ilk kez bir ana muhalefet liderinin polislerin sorunlarına sahip çıkarak, tespit etmesini ve iktidara gelince de bu sorunları çözüme kavuşturacağını  basın aracılığıyla  hükümete ve kamuoyuna beyan etmesini inandırıcı buldular. Eleştirenler ise, CHP’nin iktidara geleceğine  inanmadıklarından dolayı polislerin sorunlarını  tespit etmesinin bir anlam taşımadığını dile getirdiler.

Yaşanan buluşmalar emekli polisler ve CHP açısından bir ilk midir?

Evet bir ilktir. Ana muhalefet partisi ve güçlü bir  iktidar adayının polislerin sorunlarını ve taleplerini tespit etmesi ve iktidar olunca da çözüme kavuşturacağını samimi olarak dile getirmesini emekli polisler  inandırıcı buldular. 

polisler.jpg
Emekli polisler, halen görevde olan polislerin taleplerini de gündeme getirdi / Fotoğraf: AA

 

"Görevdeki polislerde Kılıçdaroğlu’na söylemeleri için taleplerini emekli meslektaşlarına ilettiler"

Mevcut halen görevde olan polislerden sizlere yani emekli polislere şu sorunlarımızı da muhalefete iletin diye talepler geliyor mu?

Görevli çalışan polislerin yaşadığı sıkıntıları ve taleplerini  basına beyanat vererek  açıklaması devlet memurları kanunu uyarınca yasak olduğundan onlarda bu buluşmayı basından öğrendikleri için  bu taleplerini emekli meslektaşlarına ilettiklerini öğrendim..

Başlıca sıkıntılarının çalışma saatlerinin uzun olması, günlük mesai saatlerinin 8 saat olarak belirlenmesi, fazla mesai ücretlerinin diğer devlet memurları gibi saat başı ücret olarak ödenmesi, amirleri tarafından mobing uygulanması, özellikle büyük şehirlerde sık sık maç, konser, miting gibi ek görevlere gönderilmesi ve bunun karşılığında hiçbir ek ücret ödenmemesi, polis memurluğundan polis amirliğine yani komiser yardımcılığına geçiş terfi sınavlarında mülakat sınavının kaldırılması, 2.bölge yani şark hizmeti görev sürelerinin kısaltılması, lojmanda oturamayan polislere kira yardımı ödenmesi ve İl Emniyet Müdürlükleri bünyesinde işyeri muayene poliklinikleri yeniden açılmalı diyerek sıraladılar. Ancak çalışan polislerin bu sıkıntılarının tamamını zaman kısıtlaması nedeniyle emekli meslektaşlarımızca Kılıçdaroğlu’na iletilemediğine tanık oldum.

Ana muhalefet liderinin hükümet tarafından polislere vaat edilen 3600 ek gösterge sözünü sık sık hatırlatmasını  ve bu sözünün yerine getirilmesinde ısrarcı olmasını, ayrıca iktidara geldiklerinde polislerin 3600 ek gösterge talebini hemen yerine getireceğini beyan etmesini emekli polisler olumlu karşıladıklarını ifade etti.

polis1.jpeg
Türkiye'de halen hizmette 330 bine yakın polis bulunuyor / Fotoğraf: AA

 

"Kadrolaşmayı engellemek için mülakatlar kamera kaydında yapılmalı"

Emniyet teşkilatı genel hatlarıyla sağ ideolojiye daha yakın görünüyor. Özellikle polis okullarında bir partinin sembolü olan işaretler yapılıyor. Emekli polisler bunu nasıl değerlendiriyor?

Yıllardır sağ partilerin iktidarda olmasından dolayı, bu partilerin emniyet teşkilatında kadrolaşmasını emekli polisler doğru bulmuyor. Emekli polisler, görevli polislerin hükümetin değil, devletin polisin olması gerektiğini, görevli polislerin görevlerini ifa ederken yurttaşlara huzur ve güven vererek hukuktan ayrılmadan tarafsız ve adil görev anlayışıyla yaklaşılmasını savunuyorlar. Özellikle de polis okullarında polis adaylarının her hangi bir partinin sembolü olan işaretlerin  yapılmasına olumlu bakmıyorlar. Bunun içinde polis okullarına öğrenci alımında kadrolaşmayı önlemek için mülakat sınavında mutlaka kamera kaydı yapılmasını, mülakat sınavı içinde yargı yolunun açık bırakılmasını talep ediyorlar. Demokratik ve hukuk devletinde polis okullarında ideolojik olarak bir partinin sembolü olan işaretlerin yapılmasının  hoşgörü ile karşılanmasının olanaklı olmadığını, bu durumun yurttaşlar tarafından polislere karşı güveni zedeleyeceğine ve itibarını zayıflatacağına inanıyorlar.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU