Sos üreticisi Heinz, "Mars domatesinden" ketçap yaptı

ABD merkezli gıda devi, astrobiyolog ekibiyle birlikte Kızıl Gezegen'in toprağına benzer bir toprakta domates yetiştirdi

Mars koşullarına benzer bir ortamda yetiştirilen domateslerden ketçap üretmek üzere oluşturulan projede 14 astrobiyolog yer aldı (Heinz)

ABD merkezli gıda şirketi Kraft Heinz, Mars koşullarındakine çok yakın özelliklere sahip toprakta yetiştirilen domateslerden ürettiği ketçabı tanıttı. Özellikle soslarıyla tanınan gıda markası "Heinz Tomato Ketchup Marz Edition" (Heinz Domates Ketçabı Mars Sürümü) adını taşıyan ürünü pazartesi sundu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Proje kapsamında insanların Mars'ta bitki yetiştirirken karşılaşabileceği koşulları simüle etmek için bir sera inşa edildi. Uzman ekip Mars'taki ışık, sıcaklık ve toprak koşullarını yeniden oluşturmaya çalıştı. 

Deneyin mahsulleriyse "Mars ketçabı" üretmek için kullanıldı. Bununla birlikte yeni domates sosunun ilk numunesi lezzet özelliklerini test etmek üzere Dünya atmosferinin ötesine gönderildi. 

Sos şişesi -70 derece sıcaklıkta 37 bin metre yükseklikte seyahat etti ve Dünya'ya geri döndü. 

"Mars domatesi" üretimiyle ilgili ilk deneyse iki yıl sürdü. 

 

heinz.jpg
Uzmanlar Mars koşullarını sağlayabilmek için özel bir sera oluşturdu (Heinz)

 

Florida Teknoloji Enstitüsü'ndeki Aldrin Uzay Enstitüsü'nün önde gelen bilim insanları ve Kraft Heinz uzmanları çeşitli toprak türlerinin, iklim koşullarının, tohum seçimlerinin ve ekinlerin geliştirilmesi için birlikte çalıştı.

Aldrin Uzay Enstitüsü'nden Dr. Andrew Palmer projeye dair şu ifadeleri kullandı:

Şimdiye kadar Mars simülasyonlu koşullarda bitki yetiştirmeye yönelik çabaların çoğu kısa vadeli çalışmalardı. Bu projenin yaptığıysa uzun vadeli gıda hasadını incelemek. Hayalimiz Heinz Domates Ketçabı olacak kalitede bir ürün elde etmekti ve bunu başardık.

Palmer, deneyin "Dünya'nın ötesinde uzun vadeli gıda üretimi için olasılıkları görmeyi" sağladığını da ekledi. 

Kraft Heinz International Zone'un yöneticilerinden Christina Kenz de şunları dile getirdi:

Uzmanlardan oluşan ekibimizin başka bir gezegende bulunan koşullarda domates yetiştirebilmesi ve eserimizi dünyayla paylaşabilmesi bizi çok heyecanlandırıyor.

Şirket pazartesi yaptığı açıklamada markanın tescilli domates tohumları kullanılarak üretilen ketçabın kalite ve lezzet testlerini geçtiğini belirtti. 

Ürün henüz piyasaya sürülmedi. 

 

Independent Türkçe, Sputnik International, Space, CNet

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU