ABD Başkanı Joe Biden'ın düzenleme ve denetim çağrısında bulunduğu stablecoin'ler, kripto para dünyasının yeni gündemlerinden.
ABD Kongresi'ne sunulan bir rapora göre diğer kripto para birimlerine göre daha istikrarlı görülen stablecoin'lerin geniş çapta benimsenebileceğini vurgulayan Biden, bu dijital paralara yönelik düzenleyici bir çerçeve oluşturulması gerektiğini belirtti. Biden bu çerçeve dahilinde dijital varlıklara güvenin artabileceğini savundu.
KoinFinans'ın aktardığına göre raporda konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı:
İyi tasarlanmış ve uygun şekilde düzenlenmişse, stablecoin'ler daha hızlı, daha verimli ve daha kapsayıcı ödeme seçeneklerini destekleyebilir.
Söz konusu raporun ardından stablecoin'lere yönelik ilgi ve merak da arttı. İşte kripto para topluluğunun yeni gözdesi…
Stablecoin nedir, neden daha istikrarlı?
Bitcoin ve Ethereum gibi popüler kripto paralar, genellikle büyük çaplı fiyat dalgalanmalarına sahne oluyor. Ancak bunun tam tersi şekilde tasarlanmış kripto paralar da var.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bu kripto paraların genel adı stablecoin. Fiyat açısından istikrarlı olması amaçlanan stablecoin'ler, kullanıcının satın aldığı günden, harcadığı veya takas ettiği güne kadar hemen hemen aynı değeri koruyabiliyor.
Bunun nedeni, çoğu stablecoin'in fiyatının diğer kripto para birimlerinden farklı olarak, ABD doları gibi itibari paralara veya altın gibi emtialara sabitlenmesi.
Şu anda çoğu stablecoin dolara endekslenmiş durumda. CoinTelegraph'ın aktardığına göre bu stablecoin'leri ihraç edenler, oluşturdukları coin değerinde parayı rezervlerinde saklamak zorunda.
Şirketlerin rezervleri, bulundukları ülkenin yetkililerince düzenli olarak denetleniyor. Örneğin denetlemelerde rezervlerinde yeterince para bulunmadığı tespit edilen stablecoin şirketi Tether, New York Başsavcılığı tarafından açılan davada şubat ayında anlaşmaya varmış ve 18,5 milyon dolar ceza ödemek zorunda kalmıştı.
Biden'ın düzenleme ve denetim çağrısında bu hadisenin de etkili olduğu yorumları yapılıyor.
Stablecoin türleri neler?
Fortune'un aktardığına göre şu anda birçok stablecoin türü var ve sayıları giderek artıyor. Bunların en büyüğü genelde Tether diye anılan USDT. Şu anda dolaşımda olan 69 milyar Tether bulunuyor ve bunların 48 milyarının bu yıl oluşturulduğu ifade ediliyor. Blok zinciri tabanlı bu kripto paranın değeri 1 dolara sabitlenmiş durumda. Bu nedenle kripto para, ABD dolarının sanal versiyonu olarak görülüyor.
Kripto paralara odaklanan araştırma firması The Block'un verilerine göre, en büyük 10 ihracatçının toplam stablecoin arzı, 20 Ekim itibarıyla 127,8 milyar dolara ulaştı.
En büyük ihracatçı Tether'dan gelen arzın 72,6 milyar dolara, en büyük ikinci ihracatçı olan Circle'ın arzının da 32,4 milyar dolara ulaştığı belirtiliyor.
Stablecoin'ler neden popüler oldu?
Stablecoin'ler, kripto para ve geleneksel finans dünyası arasında bir köprü görevi görüyor. Yatırımcılar bunları kripto para ticaretinden elde edilen kazançları garanti altına almanın bir yolu olarak görüyor. Değeri aniden düşüp yükselebilen diğer kripto paralar karşısında stablecoin'ler güvenli liman işlevi görüyor.
Oregon Üniversitesi'nde öğretim üyesi ve finans uzmanı Stephen McKeon, ilk stablecoin'in kripto para sistemindeki işlemleri kolaylaştırmak için 2014'te oluşturulduğunu ifade etti.
McKeon'a göre o dönemde bankalar kripto para şirketleriyle işbirliğine pek istekli değildi. Kripto tüccarlarının anonim olması ve kara para aklama ve vergi kaçakçılığı riski nedeniyle bankalar bu tür firmaları, kayıtlarında bulundurmak istemiyordu.
CNN Business'a konuşan McKeon, son dönemde bu tutumun değiştiğini ve finans sisteminde dijitale doğru bir dönüşüm yaşandığını vurguladı. Buna göre şimdilerde merkez bankaları bile kendi dijital para birimlerini yaratma olasılığını değerlendiriyor.
Bu nedenle uzmanlar gelecekte stablecoin'lere ilginin daha da artacağı görüşünde.
Stablecoin nasıl alınır?
Stablecoin sahibi olmanın, diğer kripto paralarla benzer şekilde iki yolu var. Biri kriptografik şifreleri çözerek madencilik yoluyla almak, diğeri ise çeşitli platformlar üzerinden itibari para karşılığında satın almak.
Bunların TL'yle satın alınabileceği BTC Turk, Paribu, Bitlo ve Binance gibi birçok platform ve kripto para borsası mevcut.
Bitlo.com'un aktardığına göre bunları satın almak veya kullanmak için de sanal cüzdan oluşturulması gerekiyor. Tıpkı Bitcoin ve diğer kripto paralarda olduğu gibi bu cüzdanların adresleri sayesinde kripto para takası ve alışveriş yapılabiliyor.
Independent Türkçe, KoinFinans, Fortune, CNN Business, CoinTelegraph, Bitlo.com
Derleyen: Çağla Üren