Diyarbakır'da 2004 yılında kurulan ve 70 üyesi bulunan Diyarbakır İş Kadınları Derneği (DİKAD), pandemi sürecinin girişimci kadınlar üzerindeki etkisini düzenlediği "Diyarbakır Kadın Girişimciliği Çalıştayı"nda masaya yatırdı.
İki oturumdan oluşan çalıştayın açılış konuşmasını yapan DİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Reyhan Aktar, Doğu ve Güneydoğu'daki kadın girişimci sayısının Türkiye ortalamasının çok altında olduğunu ifade ederek, "Türkiye'de kadın girişimcilik oranı yüzde 13 iken, bölgede bu oran yarı yarıya düşmekte. Bu düşüşün en temel sebebi eğitim düzeyinin düşüklüğü, geleneksel aile yapısının baskınlığı ve orta gelir düzeyinin altında bir bölge olmamızdan kaynaklı düşük sermayedarlık" dedi.
"Sürdürülebilir bir ekonomi için, gelişmiş ülke standartlarının çok altındayız" diyen Aktar, "Bölgenin kadın ve genç nüfus yoğunluğunun avantaja dönüşebilmesi için, bu gücün ekonomiye katılımı şart. Orta gelir düzeyinin altında olan Diyarbakır ili için, ekonomik kalkınma modeli, kadının ekonomiye güçlü katılımı olmadan sağlanamaz" ifadelerini kullandı.
Çalıştayın sonuçları rapor olarak hükümete sunulacak
Diyarbakır'da kadın girişimciliğini güçlendirmek için "Pandemi Öncesi ve Sonrası; Kadın Girişimcilerin Ekonomi, Finans, Pazar Sorunları ve Çözüm Önerileri" ve "Bölgesel Eşitsizliğin Kadın Girişimciliğine Etkileri ve Çözüm Önerileri" konulu çalışmalar yaptıklarını ifade eden Aktar, "Bu çalıştaydan elde edilecek olan verileri ve sonuç raporunu kasım ayı içinde kamuoyu ile paylaşmayı hedefliyoruz. Ayrıca hükümetin ilgili birimlerine de sunacağız" diye konuştu.
"Pandemiden en çok kadın girişimciler etkilendi"
Çalıştaya katılan Şef ve Sosyal Girişimci Ebru Baybara Demir, katılımcılara başarı hikayesini ve hayata geçirdiği projelerini anlatırken, Araştırmacı Reha Ruhavioğlu ise pandemi sürecinin kadın girişimcilerine olan etkilerine dair veriler paylaştı.
Ruhavioğlu, "Bütün bu çalışmalarda gördüğümüz ortak resim şu; işgücüne ve istihdama katılmada çeşitli dezavantajlara sahip kadınlar, pandeminin getirdiği olumsuzluklardan da daha kötü etkilendiler. O halde kadınların işgücüne, istihdama katılması için pandemi öncesi zaten yetersiz olan politikaların, pandemide ortaya çıkan eşitsizliği de giderecek biçimde düzenlenip değişmesi gerekiyor" dedi.
DİKAD Başkanı Aktar: Pandeminin olumsuz etkisi hala giderilemedi
Çalıştay sonrası Independent Türkçe'ye konuşan DİKAD Başkanı Reyhan Aktar, toplantıda ortaya çıkan sonuçları şöyle açıkladı:
Çalıştayın öne çıkan sorunları finansmana erişim, kadın girişimciliğinin desteklenmesi konusunda yeterli destek paketlerinin olmaması, var olan destek paketlerinde bürokratik engeller, pandeminin olumsuz etkisinin hala giderilememiş olması, pazara erişimde karşılaşılan sorunlar, kurumların cinsiyetçi bakış açısı ile kadın girişimcilere yaklaşıyor olmaları, hala kıramadığımız olumsuz önyargılar öne çıkan sorunlar olarak değerlendirildi.
Duyuru yaptığımız günden bu yana merkezden ve çevre ilçelerden kadın girişimcilerin ilgisini görmek, sorunlarını çözmek adına paydaşlarla yan yana gelecek olma isteklerini hissetmek kurumumuzu da heyecanlandırdı.
© The Independentturkish