Okyanusları kirleten ve gitgide yükselen plastik atık seviyesini azaltmak için tasarlanan bir anlaşma, dünyanın en sanayileşmiş ülkeleri tarafından kabul edildi.
G20 ülkelerinin çevre ve enerji bakanları, plastik çöpü azaltmak için gelişmekte olan ülkelere destek stratejileri de içeren gönüllü bir çerçevede anlaştı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bu ay sonunda Osaka’da gerçekleştirilecek G20 zirvesi öncesi, küresel GSYİH’nin %85’ini oluşturan 20 ülkenin delegeleri haftasonu Tokyo’un kuzeybatısındaki Karuizawa’da bir araya geldi.
Denizlerimizdeki plastik atık sorunu, son yıllarda kirlilik seviyesinin artması ve vahşi yaşamın zarar görmesine dair gitgide daha çok kanıt bulunmasıyla önem kazandı.
Tonlarca plastik atığın dağıldığı plajlar ve midesi plastikle dolu ölü hayvanların sayısındaki artış tüm dünyada bir kıvılcımın fitilini ateşledi.
Sonuç olarak birçok ülke plastik torbaları yasakladı. Ancak denize dökülen atıkların seviyesi hala çok yüksek.
İngiliz hükümetinin yayımladığı hesaplara göre, her yıl 150 milyon tondan fazla plastik atık okyanusları kirletiyor.
Yaklaşık 1 milyon kuş ve 100 binden fazla deniz memelisi her yıl plastik atık yediği ya da plastik atıklara dolandığı için ölüyor.
Tek kullanımlık tüketici plastiklerindeki artış, plastik kirliliğini hepten artırdı. Şu anda okyanuslarda 5,25 trilyon plastik çer çöp olduğu tahmin ediliyor. Yakın tarihli bir rapor, denizlerdeki plastik miktarının 2025 yılına kadar üç misline çıkacağını ön görüyor.
Plastiklerin yaklaşık %40’ının üretildikleri yıl atık yığınına girdikleri düşünülüyor.
Japonya tarafından hazırlanan yeni çerçeve gereğince G20 üyeleri çeşitli tedbirler ve uluslararası işbirliği aracılığıyla okyanuslara boşalan plastik çöpü engellemek ve azaltmak için bir “kapsamlı yaşam-döngüsü yaklaşımı” teşvik edecek.
Ayrıca, sorunla mücadelede kaydettikleri ilerlemeye dair rapor vermeleri ve “en iyi uygulamaları paylaşmaları, inovasyonu teşvik etmeleri ve bilimsel izleme ve analitik metotları desteklemeleri” gerekecek.
Japonya Çevre Bakanı Yoshiaki Harada, basın toplantısında “Az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri de dahil ederek uluslararası bir çerçeve oluşturabilmiş olmamızdan memnuniyet duyuyorum” dedi.
AFP’ye göre Greenpeace Japonya’dan Hiroaki Odachi ise anlaşmayı “sorunu çözmek için ilk adım” olarak tanımladı. Odachi “Ancak okyanus kirliliğinin kritik seviyesi göz önüne alınırsa, acilen yasal olarak açıkça belirtilmiş hedefler ve zaman çizelgeleriyle bağlayıcı eylem planları hazırlanmalı” diye de ekledi.
Görüşmelere Harada ile beraber ev sahipliği yapan Japonya Sanayi Bakanı Hiroshige Seko, Japonya’nın atıkları azaltmak amacıyla tek kullanımlık plastik alışveriş torbalarını Nisan ayına kadar ücretli hale getirmeyi hedeflediğini söyledi.
* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/environment
ndependent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken
© The Independent