Taliban'ın Afganistan'da iktidarı ele geçirmesiyle, ülkede birçok şey değişmeye başladı. Eskiden 'barış', 'demokrasi' ve 'cumhuriyet' sloganlarını ile donanan başkent Kabil, artık Taliban ve dini sloganlarını taşıyor.
Kadın hak ve özgürlüklerinin kısıtlanması, yasakların artması, işsizliğin çoğalması ve kız öğrencilerinin okula gidememesi, değişimin sadece birkaç göstergesi.
Başkent Kabil'de en çok dikkat çeken değişikliklerden biri de duvarlardaki 'demokrasi', 'barış', 'yolsuzlukla mücadele' ve Afgan ünlü şahsiyetlerle ilgili yazı ve resimlerin Taliban tarafından silinmesi.
Taliban, Kanil sokaklarında, Afgan ünlü sanatçılar ve politikacıların resimlerini silip kendi bayrakları ve dini sloganlarını çizmeye başladı.
Afgan halkını tedirgin eden değişiklerden biri ise eski üç renkli bayrağın kaldırılarak Taliban beyaz bayrağının her tarafta yerleştirilmesi.
Geçtiğimiz günlerde, Taliban bayrağını protesto eden ve Afganistan'ın milli bayrağını dalgalandıran birçok genç Taliban tarafından gözaltına alındı.
Öte yandan, başkent Kabil'de faaliyet gösteren ve kadınlar tarafından yönetilen birçok güzellik salonlarının resimleri siyah boyalarla kapatıldı.
Şeriat kurallarına göre kadın resimlerinin kullanılmasının yasak olduğunu savunan Taliban, bütün şehirlerdeki kadın resimlerini kaldırdı.
Taliban'ın gelmesiyle zarara uğrayan yüzlerce kadın kuaför ve makyöz, işsizlikle mücadele ediyor.
Başkent Kabil'de bir güzellik salonunda yıllardır kadınlara makyaj yapmakla geçinen Şerife, kendisi gibi yüzlerce kadının işlerini kaybettiklerini ileri sürdü.
Şerife, şöyle devam etti:
Taliban, mağazalarımızı kapatmakla bizi tehdit etti. Eğer gelin resimlerini kaldırmazsanız, camlarınızı kıracağız ve kapılarınıza kilit vuracağız dedi. Kadınlar eskisi gibi makyaj salonlarına uğramıyor. Birçoğumuz işsiz kaldık.
Kabil'de Taliban sonrası meydana gelen değişikliklerden biri de düğün salonları ve eğence merkezlerindeki coşku ve eğlencelerin gözlerden kaybolması.
Taliban geçtiğimiz günlerde düğün salonları ve eğlence merkezlerinde müzik çalmayı ve şarkı söylemeyi yasaklamıştı. İnsanlar Taliban korkusundan dolayı eğlence merkezlerine gitmiyor.
İşsizlik ve müşterinin olmayışından şikayet eden bowling kulübü sahibi Raşid Ahmet, Taliban'ın gelmesiyle birçok şeyin değiştiğini söyledi ve şöyle devam etti:
Eskisi gibi insanlar eğlence merkezlerine gelmiyor. Eskiden gençler bowling ve snooker oynamaya geliyorlardı. Merkezimiz geceleri hep doluydu, ancak şu an sinek bile uçmuyor. 40 kişi çalışanımız vardı, yarısını çıkarmak zorunda kaldık. Hatta kendi masraflarımızı bile karşılayamıyoruz.
G7 de dahil olmak üzere uluslararası camia, özellikle kadınlar, kız çocukları ve azınlık hakları konusunda, Taliban'ı sözlerinden ziyade eylemleriyle yargılayacaklarını vurgulamıştı.
© The Independentturkish