Enerji kriziyle boğuşan Çin perşembe günü, kömür madenlerinde üretimin artırılması talimatı verdi.
Reuters haber ajansı, ülkenin en çok kömür üretilen eyaleti Şansi'deki 98 kömür madenine, yıllık üretimin 55,3 milyon ton artırılması emredildiğini bildirdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bölgede ayrıca yıllık üretim kotasını dolduran 51 madenin üretime devam etmesine izin verildi. Bu, üretime 8 milyon ton katkı anlamına geliyor.
CNN International'ın devlet medyasından aktardığına göreyse ülkenin en çok kömür üretilen ikinci eyaleti İç Moğolistan'daki yetkililer, 72 kömür madeninde üretimin yıl sonuna kadar yaklaşık 100 milyon ton artırılmasını talep etti.
Çin'de enerji krizi
Elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 60'ını kömürden sağlayan Çin, karbon emisyonunu azaltmak için bu yılın başlarında yüzlerce kömür madenini ya kapatmış ya da buralarda üretimin azaltılmasına karar vermişti.
Ülkede, iki ülke arasında tansiyonun yükselmesinin ardından ana kömür tedarikçisi Avustralya'dan ithalata yasak getirilmişti.
Endüstrideki büyüme ve aşırı hava olaylarının ardından talebin artmasının yanı sıra arzın düşmesiyle de kömür fiyatları fırlamış ve enerji krizi patlak vermişti.
Kriz sebebiyle ülkenin pek çok yerinde fabrikalarda üretim durma noktasına gelirken, bazı eyaletlerde uzun süreli kesintiler yaşanıyor.
Pekin, krizi hafifletmek için daha önce elektriği paylaştırma ve bazı fabrikalarda üretimi durdurma kararı almıştı.
Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu da madencilik ve enerji şirketlerini geçen hafta masaya çağırarak krizi çözmek için yeni anlaşmalar imzalanmasını istemişti. Komisyon ayrıca birkaç gün önce Şansi, İç Moğolistan ve Şensi eyaletlerindeki madenlerin bu yılın 4. çeyreğinde 145 milyon ton kömür teslim etmesini istemişti.
Independent Türkçe, CNN International, BBC, Reuters
Derleyen: Uğurcan Yıldız