Çin'le ABD arasındaki esir takasında Uygur aktivistin annesi serbest bırakıldı

Nuri Türkel, 73 yaşındaki annesinin Çin'de gözaltından serbest bırakılmasının ardından "dualarının kabul olduğunu" söyledi

(X/@nuryturkel)

Önemli bir Uygur hakları aktivisti olan Nuri Türkel'in annesi Ayşem Mamut'un ailesi ve Beyaz Saray yetkilileri, Çin'in hassas bir esir takası anlaşmasının ardından Mamut'un ülkeden ayrılmasına izin verdiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi, Ayşem Mamut'un Washington'la Pekin arasında yapılan anlaşma çerçevesinde Çin tarafından serbest bırakıldığını doğrulayarak, Mamut'un ABD'de "ailesiyle birlikte evinde olmasından memnuniyet duyduğunu" açıkladı.

The New York Times, Çin vatandaşı olan 73 yaşındaki Mamut'un geçen hafta sonu Şükran Günü'nü Virginia'da, torunları da dahil olmak üzere ailesiyle birlikte kutladığını aktardı.

Türkel, X'teki (Twitter) paylaşımında "Dualarımız kabul oldu. 20 yılı aşkın bir sürenin ardından annemle burada, Washington'da yeniden bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyorum. En önemlisi, nihayet torunlarını ilk kez kucaklayabilecek" dedi ve ekledi:

#ŞükranGünü'nü birlikte kutlamak tarifsiz bir sevinç, minnettarlık ve normallik hissi veriyor. Bu buluşma 20 yıllık bir çilenin sonu. Ne yazık ki babam bugünü görecek kadar yaşayamadı, iki yılı aşkın bir süre önce torunlarıyla hiç tanışamadan hayatını kaybetmişti. Yine de onun varlığının bize rehberlik ettiğini, gücünün ve umudunun bu ana giden yolu aydınlattığını hissediyorum.

Washington merkezli düşünce kuruluşu Hudson Enstitüsü'nde kıdemli araştırmacı olan Türkel, paylaşımında ABD Başkanı Joe Biden, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'a teşekkür etti.
 


Geçen hafta Çin ve ABD, Çin'in yıllardır hapiste tuttuğu üç Amerikan vatandaşının evlerine dönmesine olanak tanıyan bir anlaşma imzalamıştı. Beyaz Saray'ın önceden açıkladığı tahliye kararı, Biden yönetiminin son aylarında Pekin'le yaptığı nadir bir diplomatik anlaşmanın sonucuydu.

Çin hükümeti, ABD'nin "siyasi amaçlarla" tutulduğunu söylediği en az üç Çin vatandaşıyla Pekin'in suç işlediği gerekçesiyle aradığı ABD'de yaşayan biri de dahil olmak üzere 4 kişiyi Çin'e iade ettiğini duyurmuştu. Bu 4 kişinin kimliği açıklanmadı.

Başkan Şi Cinping yönetiminde Çin hükümeti, son 10 yıldır Uygurlar ve Hui Müslümanlarını yaygın istismar ve keyfi gözaltılarla yargılamakla suçlanıyor. Pekin "insanlığa karşı suç" iddialarını düzenli bir şekilde reddetmiş ve bunları "yüzyılın yalanı" diye nitelemişti.

Mamut, ABD hükümetinin Çin tarafından haksız yere alıkonulduğunu bildirdiği üç Amerikalı Mark Swidan, Kai Li ve John Leung'la birlikte serbest bırakıldı. Swidan uyuşturucu suçlamasıyla idam cezasıyla karşı karşıyayken, Li ve Leung casusluk suçlamasıyla hapisteydi.

Çin'de haksız yere tutuklandığı düşünülen Amerikalıların serbest bırakılması, ABD'yle Çin arasındaki her görüşmenin en önemli gündem maddesi olmuştu ve müzakereler, Pekin'in müstakbel Cumhuriyetçi başkan Donald Trump'ın ocakta Beyaz Saray'a dönmesinden önce giden Demokrat yönetimle ilişki kurma isteğini gösterdi.


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: İdil Barım

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU