Türkiye dışında en çok Türk vatandaşının bulunduğu Almanya, 26 Eylül 2021 Pazar günü federal meclisin 598 üyesini belirlemek için sandığa gitti.
Seçimi, Olaf Scholz'u başbakan adayı gösteren Sosyal Demokrat Parti birinci sırada bitirirken, muhafazakar Hristiyan Birlik Partileri (CDU-CSU) ikinci, Yeşiller üçüncü oldu.
Böylece Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Başkanı Angele Merkel'in 15 yıl süren başbakanlığının ardından koltuğa sosyal demokrat Scholz oturacak.
"Türklerin Armini"
Merkel, emekli olacağını açıklamasının ardından geçen ocak ayında CDU'nun liderliğine genel başkan yardımcısı olan Armin Laschet seçilmişti.
Türklerin yoğun olarak bulundukları Kuzey-Ren-Vestfalya'nın 2017'den beri başbakanlığı görevinde bulunan Laschet, göçmenlere yönelik ılımlı politikasından dolayı kimi Alman siyasi ve gazetecilerce "Türklerin Armini" adıyla da adlandırılıyor.
Yaşanan seçimin ardından Almanya'da yaşayan Türklerin tercihlerini değerlendirmek üzere Almanya merkezli Türkiye Araştırmalar Kurumu'nun eski başkanı olan ve halen Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Başkanı olan Prof. Dr. Faruk Şen ile görüştük.
Türklerin tercihleri genelde Sosyal Demokratlar ve Yeşiller
Almanya'daki Türkler, göçmenlere yönelik daha ılımlı bir bakış açısına sahip olmalarından dolayı çoğunlukla bu ülkedeki seçimlerde tercihlerini Sosyal Demokrat Parti ve Yeşiller'den yana yapıyor.
Bunu doğrulayan bugüne kadar pek çok anket yapıldı. Hatta Almanya'da sosyal demokrat partilere veya Yeşiller'e oy veren Türklerin ciddi bir kısmının Türkiye'deki tercihlerini genelde muhafazakar, milliyetçi partilerden yana yapması da tartışma konusu oluyordu.
Laschet'in adaylığı yüzünden Türklerin yarısı Hristiyan Demokratlar'a oy verdi iddiası
Şen'in iddiasına göre son seçimde bu durumda bir değişim yaşandı.
Şen, yaptıkları eski araştırmalarda Almanya'daki Türklerin seçim tercihlerinde sosyal demokratların yüzde 60-63 oranında, Yeşiller'in yüzde 17'lerde çıktığını ancak Hristiyan Demokratlara verilen oyların ikili sayıları bulmadığını öne sürdü.
"Son seçimde Armin Laschet'in başbakan adayı olması Hristiyan Demokratlara olmasa bile Laschet'e olan yönelimi artırdı" diyen Şen, "Aralarında Sosyal Demokratlar ile Yeşiller'in olduğu 48 kişilik Türk kökenli Alman grup Lashcet için ciddi propaganda yaptı. Çünkü Uyum Bakanı iken ciddi çalışmalar yapmıştı. Ayrıca eyalet başkanıyken Türklerle iyi ilişkiler kurmuştu. Almanya'da oy hakkına sahip Türklerin sayısı 1 milyon 400 ile 450 bin civarında. Bunların ne kadarı sandığa gitti bilinmemekle birlikte ön araştırmalara göre Lashcet’den dolayı Hristiyan Demokrat adayları tercih edenlerin oranı yüzde 50'lere ulaştı" diye konuştu.
Destek partiden ziyade Lashcet'e
Şen, ancak bu durumun yanıltıcı olmaması gerektiğini ve Türklerin Hristiyan Demokratlara kaydığını söylemenin de doğru olmadığını söyleyerek, verilen desteğin partiye değil adaya yani Lashcet’e olduğunu belirtti.
Almanya'daki Türkler oy verseler bile sosyal demokrat bir kitle değil
Şen, bu noktada şöyle bir hatırlatmada bulunuyor.
Almanya'daki Türklerin seçimlerde çoğunlukla sosyal demokratlara oy vermelerinin onların sosyal demokrat bir kitle oldukları anlamına gelmediğini iddia eden Şen, "Aynı kişilerin çoğu Türkiye seçimleri için AK Parti lehine oy kullanabiliyor" dedi.
"Politik çıkarları için oy kullanan insanlar"
Şen, zaman zaman tartışma konusu olan Almanya'daki Türklerin orada sol partilere, Türkiye'de muhafazakar, milliyetçi partilere oy vermelerinin nedeniyle ilgili de "Almanya’daki Türkler, politik çıkarları için oy kullanan insanlar. Almanya'daki son seçimde de politik çıkarları için oy kullandılar" ifadelerini kullandı.
"Mal varlıklarına dair bilgi verilmesi ve fazladan bedelli ücret talebinden dolayı sitemliler"
Türkiye'deki kimi anketlerde iktidarın oy kaybettiği iddialarını hatırlatarak Almanya'daki Türklerin, Türkiye'ye yönelik tercihlerinde bir değişiklik gözlemleyip gözlemlemediğini sorduğumuz Şen, şunları kaydetti:
Bu konuda henüz bildiğim bir araştırma yok. Ancak kişisel olarak şöyle bir gözlemim var. Türk hükümeti ile Almanya'nın ve diğer Avrupa ülkelerinin maliye bakanlıkları arasında yapılan anlaşma ile gurbetçilerin Türkiye'deki mal varlıklarına dair bilgi verilmesi nedeniyle Almanya'daki Türkler, Türkiye'ye yönelik sitem dolu bir havadalar. Yine Almanya'dan gelerek bedelli askerliğe gidenlerden Türkiye'de yaşayanlara göre daha fazla para istenmesinden de rahatsızlar.
"Gurbetçiler ağırlıklı AK Parti'ye oy veren kitle olmaktan çıktılar"
Prof. Dr. Faruk Şen, bu nedenlerden dolayı kişisel gözlemine göre Almanya'daki Türklerin Türkiye’deki siyasi partilere yönelik tercihlerinde de bir dengelenme olacağını ve ağırlıklı olarak AK Parti'ye oy veren bir kitle olmaktan çıktıklarını da öne sürdü.
© The Independentturkish