ABD'nin Türkiye Büyükelçiliği, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) suç duyurusu üzerine Bloomberg'in iki muhabiri 38 kişi hakkında dava açılmasına tepki gösterdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Büyükelçiliğin Twitter hesabından paylaşılan mesajda ifade ve basın özgürlüğünün korunması çağrısı yapıldı.
İngilizce ve Türkçe yapılan açıklamada "İfade ve basın özgürlüğü demokrasiyi güçlendirir ve bu özgürlüğün her yerde korunması gerekir. Gazetecileri mesleklerini icra ettikleri için suçlamak, bu evrensel prensibe aykırıdır" ifadeleri kullanıldı.
İfade ve basın özgürlüğü demokrasiyi güçlendirir ve bu özgürlüğün her yerde korunması gerekir. Gazetecileri mesleklerini icra ettikleri için suçlamak, bu evrensel prensibe aykırıdır.
— US Embassy Turkey (@USEmbassyTurkey) 14 Haziran 2019
Freedom of expression and press strengthens democracy and needs to be protected everywhere. Charging journalists for doing their jobs is antithetical to this universal principle.
— US Embassy Turkey (@USEmbassyTurkey) 14 Haziran 2019
Amerikan Büyükelçiliği'nin açıklamasına Türk Dışişleri Bakanlığı da sosyal medya hesabından yanıt verdi.
Açıklamada "Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü Anayasamızın teminatı altındadır. Ancak bu hak gazetecilik kisvesi altında yasalara aykırı hareket edilmesine ve terörizmin desteklenmesine cevaz vermez" ifadeleri kullanıldı.
Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü Anayasamızın teminatı altındadır. Ancak bu hak gazetecilik kisvesi altında yasalara aykırı hareket edilmesine ve terörizmin desteklenmesine cevaz vermez.
— T.C. Dışişleri Bakanlığı (@TC_Disisleri) 14 Haziran 2019
Bloomberg'te 2018'de yayınlanan 'ekonomik kriz ve döviz' haberiyle ilgili aralarında haberi yapan gazeteciler, sanatçı ve ekonomistlerin de olduğu 38 kişi hakkında BDDK’nın suç duyurusu üzerine dava açılmıştı.
Independent Türkçe