Çatışmalarda çoğunlukla sözleşmeli askerler yaşamını yitiriyor... TUZED Başkanı Doğan: Uzman çavuşlara iki yıl eğitim verilsin

Uzman çavuşların hakları için kurdukları sivil toplum kuruluşu aracılığıyla çalışmalar yürüten TUZED Başkanı Ömer Doğan, "Uzman çavuşlar, sözleşmeli çalışıyor ama kadrolu şehit oluyor" dedi

4 aylık bir eğitimden sonra çatışma bölgelerine gönderilen uzman çavuşların yeterli tecrübeye sahip olmadıkları için çıkan çatışmalarda can verdikleri ifade ediliyor / Fotoğraf: AA 

Kuzey Irak'tan acı haber: Uzman Çavuş Halil Çelebi şehit oldu. Hakurk bölgesinde PKK'lıların açtığı taciz ateşi sonucu Piyade Uzman Çavuş Halil Çelebi yaşamını yitirdi. Şehidin Kırıkkale'deki baba ocağına acı haber ulaştı.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan (MSB) yapılan açıklamada, "Pençe Kaplan operasyonu bölgesinde roket saldırısı sonucu yaralanan Piyade Uzman Çavuş İsmail Şebelek tedavi gördüğü hastanede şehit olmuştur" denildi.

Suriye'nin El Bab kentinde PKK/YPG'lilerin roketatarlı saldırısında şehit olan Piyade Uzman Çavuş Muammer Yiğit (31), memleketi Tokat'ın Turhal ilçesinde 5 bin kişinin katıldığı törenle son yolculuğuna uğurlandı. Şehidin 2 çocuğundan biri olan 6 aylık Melih'in, babasının tabutuna dokunması, yürekleri dağladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Son zamanlarda benzer nitelikteki haberler, basında sıklıkla yer alıyor.

Çünkü çatışma bölgelerinde gelen can kayıplarına ilişkin haber genellikle sözleşmeli askerlerle ilgili oluyor.

Yurt içinde ve dışındaki çatışmalarda en çok sözleşmeli er ve erbaşlar can veriyor

Gerek Türkiye'nin sınırları içinde gerekse sınır dışında gerçekleştirilen operasyonlarda çoğunlukla uzman çavuşlar, yaralanıyor ya da yaşamlarını yitiriyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) sözleşmeli statüsünde çalışmayı kabul edenler ise genelde fakir-fukara çocukları.

Bu durumu ortaya koyan en büyük delil ise şehit haberlerinden sonra Türk bayrağının asıldığı bakımsız, harabe, yıkık dökük binalar.

Birçok meslek grubuna oranla bir ölçüde daha fazla maaş aldıkları belirtilen uzman çavuşlar ya da sözleşmeli askerlerin bazı hak kayıpları yaşadıkları da ifade ediliyor.

9a90b66c-aaf0-43f1-9faf-f144db579216.jpg
TUZED Başkanı Ömer Doğan / Fotoğraf: Independent Türkçe


Sorunları çözümü için yetkililerle görüşülüyor

Mağduriyetlerin giderilmesi için kurulan ve sözleşmeli askerlerin haklarını savunan sivil toplum kuruluşları (STK) da var.

Merkezi Kayseri'de bulunan ancak Türkiye'nin birçok il ve ilçesinde temsilcisi olan kurumlardan biri de Tüm Uzmanlar ve Emeklileri Derneği (TUZED).

TUZED başkanlığını emekli bir uzman çavuş olan Ömer Doğan, yürütüyor.

Doğan, TSK içinde hemen hemen her alanda görevlendirilen sözleşmeli askerleri, hak kayıplarına uğramaması için faaliyet gösterdiklerini söyledi.

Bu amaçla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, diğer partilerin genel başkanları ve ilgili bakanlıkla görüşmeler yaptığını belirtti.

Yaşanan sıkıntıları birinci ağızdan ilgili kişilere aktardıklarını ve bazı konuların düzeltilmesi için uğraş verildiğini vurgulayan Doğan, üzerinde ısrarla durdukları konunun uzman çavuşların eğitim meselesi olduğunu vurguladı.

thumbs_b_c_7f2af57d4bbbee4a67c262651620e93c.jpeg
Sözleşmeli er ve erbaşlar TSK'da her alanda görevlendiriliyorlar / Fotoğraf: AA 


Doğan'a göre TSK'da 185 bin uzman var

4 aylık kısa eğitimden sonra uzman çavuşların zorlu coğrafyaları gönderildiğinin altını çizen Doğan, can kayıplarının engellenmesi için 2 yıllık eğitimin şart olduğunu kaydetti.

Doğan'a göre Milli Savunma ve İçişleri bakanlıkları bünyesinde 185 bin civarında uzman erbaş istihdam ediliyor.

Uçak ve helikopter dışında uzman erbaşların her türlü aracı kullandığını, çok farklı görevlerde bulunduğunu vurgulayan Doğan, "Subay ve ast subaylar gibi sözleşmeli askerlerin de eğitimden geçirilmesini istiyoruz. Çünkü eğitim meselesi hayati önem taşıyor. Coğrafyayı bilmeyen, gelecek tehlikelere göre nasıl hareket edeceğini öğrenemeyen canlarımıza hayattan kopartılıyor" dedi.

"Uzman çavuşlar, kısa bir eğitim verilerek terörle mücadele bölgesine gönderilmektedirler" diyen Doğan, "Tıpkı yükümlü erler zamanında aldırılan acemi eğitimi kadar. Profesyonel bir ordu istiyorsak, uzman erbaş eğitimi en az 2 yıl olmalıdır. Bu eğitim, Milli Savunma Üniversitesi bünyesinde açılacak bir branşla verilebilir. Eğer bu olmuyorsa büyük birliklerde en az bir yıl süreyle meydana gelebilecek her türlü olayların tatbikatının yapılacağı eğitimler verilebilir" diye konuştu.

"Uzman çavuşların önüne hayal kuracakları hedefler konulmalıdır"

Sonradan getirilen sözleşmeli er, subay ve astsubay uygulamalarının tutmadığını, bir tek 1986'dan itibaren TSK bünyesinde görevlendirilen uzman çavuş istihdamının başarılı bir şekilde devam ettiğini savunan Doğan, şunları kaydetti:

"Uzman çavuş, sözleşmeyi çalışıyor ama kadrolu şehit oluyor. Her gün 2-3 uzman çavuş şehit oluyor. Sözleşmeli astsubaylar da şöyle bir şey var. Bunlar 9 yıl görev yapıyorlar. Bu sürenin sonunda sınava tabi tutuluyorlar. Sınavdan başarılı olanlar muvazzaf statüye geçiriliyor. Uzman çavuşlar için de böyle bir uygulama hayata geçirilsin istiyoruz. Uzman çavuşların önüne bir hedef konulmalıdır. Eğer hedef konulursa onlar da ona ulaşmak için hayal kuracak ve bu yönde çaba göstereceklerdir."

e4e39bfe-d631-4b97-9e01-9df3476eafc1.jpg
Ömer Doğan, uzman çavuşların sorunları için başta Erdoğan olmak üzere birçok kişiyle görüştüğünü söyledi / Fotoğraf: Ömer Doğan'ın arşivi


"Özlük hakları yetersizdir"

Uzman çavuşların aldıkları ücret konusunda itirazlarının bulunmadığını ancak genç yaşta silah altına giren bu kişilerin özlük haklarının yetersiz olduğunu iddia etti Ömer Doğan.

Uzman çavuşların sivil memurluk, silah, sağlık, kıdemlerin rütbeden sayılması, atama, 3600 ek gösterge ve astsubaylığa geçiş gibi sorunları olduğunu ifade eden Doğan, büyük mağduriyetlerin oluşmaması için bunların zaman içinde çözülmesi gerektiğine işaret etti.

Bugün itibarıyla 40 bin kadar uzman çavuşun emekli olduğunu, orduya taze kan olarak da yenilerini alındığını aktaran Doğan, "20 yıl önce başlayan uzman erbaşla yeni göreve başlayan uzman erbaş arasında hiçbir fark yoktur ve aynı maaşı almaktadırlar. Hiyerarşi ile yönetilen bir orduya bu gibi uygulama yakışmamaktadır" ifadelerini kullandı.

thumbs_b2_a35634cbf63122bbb44f9328c7ae2caa.jpeg
Uzmanlar er ve erbaşları özlük haklarında eksiklikler olduğu ifade ediliyor / Fotoğraf: AA 


"Uzman erbaşların görevi savaşmak ve vatan bekçiliğidir"

Uzman erbaşların alım amacının, devamlılık arz eden teknik ve kritik kadro görevlerinde istihdam edilmek olduğunu savunan Ömer Doğan sözlerini şöyle tamamladı:

"Bunların görevi çaycılık, kalorifer ateşleyicisi, yemekhane görevlisi, çevre temizliği, komutan haberciliği vs. işler değildir. Görevleri savaşmak ve vatan bekçiliğidir. Her şeye para bulan devletimizin bu tür görev harici işlerin dışarıdan hizmet alımı yöntemiyle de yapılması konusunda da para bulacağına eminiz. Bu şekilde yapılacak uygulama personelin moralini de düzelterek daha verimli görev yapmalarına yardımcı olacaktır."

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU