Avrupa ile sorun yaşayan Belarus ile "Batı-2021" tatbikatını düzenleyen Rusya, sahneye yapay zekâlı savaş robotunu çıkardı. Rusya "Platforma-M" adlı askeri taşıtın yapay zekâ sayesinde hedef belirleyip otonom hareket ettiğini öne sürüyor. Platforma 10 saat boyunca çalışabiliyor.
Hürriyet'ten Nerdun Hacıoğlu'nun haberine göre Moskova, geleceğin insansız savaşları için ciddi hazırlık yapmaya başladığını gözler önüne serdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de izlediği batı sınırlarındaki “Batı-2021” tatbikatında Kremlin, ilk defa yapay zekâya sahip "Platforma-M" piyade robotunu kullandı.
9 poligon birden
Rusya ile komşusu Belarus’un ortak tatbikatı 9 Eylül tarihinden bu yana batı sınırlarına yakın dokuz poligonda icra ediliyor. İki stratejik ortak ülkenin gerçekleştirdiği tatbikata ayrıca Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Hindistan ve Moğolistan da sınırlı askeri kontenjanla katılıyor. NATO ülkeleri ise "Bize davet gelmedi" açıklamasıyla Rusya'nın gerçekleştirdiği gövde gösterisine gözlemci dahi göndermedi.
Piyade savaş robotu
"Batı-2021" tatbikatının en büyük sürprizi ilk defa sahaya inen "Platforma-M" piyade savaş robotu oldu. Geliştirilmesine daha 2015 yılında başlanan bu robot, yapay zekâ ile donatılmış ayrı savaş birimi olarak tanıtıldı. Akıllı robotun ilk kez, Rusya ana kara sathından ayrı olan Kaliningrad bölgesinde kullanılması da buraya asker sevkıyatında olası sorunlara çözüm olarak yorumlandı. Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre gerçek savaşa yakın koşullarda test edilen robot, yerleşim birimi sınırları içinde saldırgan teröristlerle mücadele, düşmana ait varsayılan zırhlı araçlarını imha edilmesi ve mayın tarlalarında askerlere yol açma operasyonlarında başarıyla test edildi.
Yapay zeka özelliği
"Platforma-M" piyade savaş robotu, minyatür tankı anımsatan paletli bir araç olarak tasarlandı. Silah donanımıyla birlikte 800 kilo ağırlığa ulaşan robot, 10 saat boyunca 1.5 kilometre menzilde faaliyet gösterebiliyor. Komuta merkezinde oturan operatör robotu hedefe yönlendirebiliyor. "Platforma-M" savaş robotunun asıl merak edilen özelliği ise yapay zekâya sahip olduğunun ilan edilmesi. Rus tarafının iddiasına göre robot üzerindeki yapay zekâ algoritmalarını kullanarak sahada dost düşman ayrımını kendisi yaparak, düşmana merkezden izin almaksızın ateş açabiliyor. Aracın üzerinde zırhlı araçlara karşı kullanılabilen dört adet roketatar ile düşman askerlerini yok etmek için 7.62 milimetre çapında mermi atan otomatik Kalaşnikof marka silahı bulunuyor. Robotun üzerindeki askeri donanım ağırlığı ise yaklaşık 300 kilogram.
İleri teknoloji mesajı
Tatbikatta Rusya’nın özellikle İkinci Karabağ Savaşı sonrasında yapımına yoğun çaba sarfettiği "Forpost" insansız hava aracı (İHA) da ilk kez kullanıldı. Uzun süre havada kalma özelliğine sahip Rus insansız hava aracının "stealth" (radara yakalanmama) özelliği ön plana çıkarıldı. Rusya Savunma Bakanlığı, bir dizi casus gözlem sistemleriyle donatılmış "Forpost" aracının modern savaşlarda hedef tespiti için kullanılacağını belirtti.
Hürriyet