Taliban kaynakları: Afganistan'da kurulacak yeni hükümete Molla Abdülgani Baradar başkanlık edecek

Reuters'ın Taliban kaynaklarına dayandırdığı haberinde, tüm üst düzey liderlerin Kabil'e geldiği ve yeni hükümetin açıklanması için hazırlıkların son aşamada olduğu kaydedildi

Taliban kurucularından Molla Abdulgani Baradar / Fotoğraf: AP

Taliban'ın kurucularından Molla Abdülgani Baradar'ın, Afganistan'da kurulacak yeni hükümete başkanlık edeceği belirtildi.

Reuters'ın üç Taliban yetkilisine dayandırdığı habere göre, Molla Abdülgani Baradar hükümetin başına geçecek, Molla Ömer'in oğlu Muhammed Yakub ve Şer Muhammed Abbas Stanekzai de yeni hükümette kıdemli makamlara getirilecek.

Adının açıklanmasını istemeyen bir Taliban yetkilisi ise, "Tüm üst düzey liderler Kabil'e geldi, yeni hükümetin açıklanması için hazırlıklar son aşamada" dedi.

Başka bir Taliban kaynağı, Taliban'ın dini lideri Haybatullah Ahundzade'nin dini meselelere ve yönetimin İslam'a adapte edilmesine odaklanacağını söyledi.

Taliban'a yakın bir kaynak kurulmakta olan geçici hükümetin yalnızca Taliban üyelerinden oluşacağını söyledi. Kaynağın verdiği bilgiye göre, hükümet şura adı verilen 12 Müslüman alimden oluşan bir danışma konseyi ve 25 bakanlıktan oluşacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Taliban'ın kuracağı yeni hükümetin en büyük önceliği, ekonominin çöküşünü önlemek ve tahminen 240,000 Afgan'ın hayatını kaybetmesine yol açan çatışmanın yarattığı tahribatı ortadan kaldırmak olacak.

Tüm kaynaklar geçici hükümetin yakında açıklanmasını bekliyor, ancak tam olarak ne zaman kararlaştırılacağı konusunda anlaşmazlık yaşanıyor. Bazı kaynaklar kabinenin günün ilerleyen saatlerinde karara bağlanacağını söylerken, diğerleri bunun önümüzdeki hafta ortasını bulabileceğini ifade ettiler.

Eski yönetim ve Taliban arasında çatışma

Ülkenin eski yönetimine bağlı kuvvetler ile Taliban arasında Kabil'in kuzeyinde çatışma yaşandı.

Kabil'i 15 Ağustos'ta ele geçiren Taliban, ağır çatışmaların ve can kayıplarının bildirildiği Panjshir vadisinde direnişle karşı karşıya kaldı.

Sayıları birkaç bini bulan bölgedeki milis kuvvetler ile eski Afgan hükümetinin silahlı güçlerinden kalan bazı birlikler Ahmed Mesud yönetiminde sarp vadide mevzilenirken, anlaşmaya varma çabaları başarısız oldu.
 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU