ABD, Pencşir'deki çatışmalara müdahil olmayacak: Operasyon sona erdi

Pentagon Sözcüsü, bölgedeki çatışmalara ilişkin, “ABD'nin Afganistan'daki askeri operasyonu sona ermiştir" dedi

Fotoğraf: AA

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü  John Kirby, Amerikan ordusunun Pencşir vilayetinde Taliban hakimiyetine direnen yerel güçlere destek verip vermeyeceğine ilişkin bir soruya, "ABD'nin Afganistan'daki askeri operasyonu sona ermiştir" yanıtını verdi.

Günlük basın toplantısında Afganistan'dan çekilmeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kirby, "Afganistan'ın tekrar (terör grupları için) güvenli bir liman haline gelmemesi için kan ve bir hazine harcadık ve bu süreçte Afgan kuvvetlerinin sahada yetenek ve yetkinliğinin oluşturulmasına yardımcı olduk ancak açıkçası kimse onların savaşmayacaklarını tahmin edemezdi" dedi.

Pencşir vilayetinde yerel gruplarla Taliban arasındaki çatışmalarda, Taliban'a karşı Pencşir'deki grupları destekleyip desteklemeyeceklerine ilişkin bir soruya Kirby, "ABD'nin Afganistan'daki askeri operasyonu sona ermiştir" yanıtını vererek buradaki çatışmalara müdahil olmayacaklarını ima etti.

Taliban, Afganistan'ın büyük bölümünde kontrol sağlasa da Pençşir Vadisi'ndeki silahlı muhalefet, Ahmed Mesud liderliğinde Afganistan Ulusal Direniş Cephesi adıyla mücadelesini sürdürüyor.

Sorunu diyalogla çözmek için taraflar arasında görüşmeler yapılıyor. Ancak hem Taliban hem de Afganistan Ulusal Direniş Cephesi taviz vermeye pek yanaşmıyor.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, Rus basınına yaptığı açıklamada ele geçiremedikleri tek bölge olan Pençşir'deki direnişin, görüşmelerle ya da askerlerle çözebilecekleri küçük bir sorun olduğunu söylemişti:

Büyük bir problem değil. Bu sadece savaşa devam etmek isteyen iki adamdan ibaret, Emrullah Salih ve Ahmed Mesud.

Öte yandan Afganistan’ın Tacikistan Büyükelçisi Muhammed Zohir Agbar, Taliban’ın Pençşir’deki direniş grubunun lideri Ahmed Mesud’u öldürmek istediğini söylemişti.

 

Independent Türkçe, AA, Sputnik

DAHA FAZLA HABER OKU