Danimarka'nın temmuzda sınır dışı ettiği çete üyesi, Kabil'deki tahliye uçağına binip geri döndü

Adı açıklanmayan Afgan, Taliban'ın Kabil'de kontrolü ele geçirmesinin ardından "kendini emniyete almak için" uçağa bindiğini söyledi

Danimarka, kendileriyle çalışan Afganlara oturma izni veren ilk Avrupa Birliği ülkesi oldu (AP)

Danimarka'da daha önce ateşli silah bulundurmaktan hüküm giyen ve temmuzda sınır dışı edilen bir Afgan, Kabil'den pazar günü yapılan tahliye uçuşlarından birine sızarak başkent Kopenhag'a geri döndü.

Adı açıklanmayan genç, ülkedeki ünlü Loyal to Familia çetesinin üyesiydi. 23 yaşındaki Afgan 5 yıl hapis yattıktan sonra 12 Temmuz'da sınır dışı edilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Afgan genç, tahliye uçuşuyla Kopenhag'a geldikten sonra polis kontrolünü geçmek için abisinin adını kullanmaya çalışırken yakayı ele verdi. Tutuklanan çete üyesi, gerçek kimliğini itiraf etti.

Kopenhag'da 23 Ağustos'ta görülen ilk duruşmada genç, Taliban'ın Kabil'de kontrolü ele geçirmesinin ardından "kendini emniyete almak için" uçağa bindiğini söyledi.

Gencin yine Afganistan'dan gelen bir erkek kardeşi de ülkenin son zamanlarda "cehennem gibi" olduğunu kaydederek "Kardeşimin yardıma ihtiyacı var" dedi.

Hakim ülkeye giriş yasağının ihlal edildiği gerekçesiyle Afgan gencin şimdilik 24 gün gözaltında tutulmasına karar verdi.

Tahliyeleri Pakistan'ın başkenti İslamabad ve BAE'nin Dubai kenti üzerinden gerçekleştiren Danimarka, şimdiye kadar 650'den fazla kişiyi ülkeden çıkardı.

 

Independent Türkçe, Sputnik International, The Local, ABC News

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU