Habertürk programcısı Mehmet Akif Ersoy dün Kabil'den katıldığı yayında silahlı bir Taliban mensubunun Malatya İnönü Üniversitesi’nden kabul aldığını söylediğini aktarmıştı.
"Taliban mensubu İnönü Üniversitesi’nden kabul almış"
Ersoy şunları kaydetmişti:
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Biz yayın yaparken bir Taliban mensubu yanımıza geldi. Türkçe biliyordu. Kendisini göstermemizi istemedi, bizimle konuştu. Yayın bittikten sonra bana kimliğiyle birlikte bir yazı gösterdi. Malatya İnönü Üniversitesi’nden kabul almış. Türkiye’ye gitmek istediğini söyledi. 'Üniversiteden kabul adım, Türkiye’de okuyacağım' dedi. Evraklarına baktım, 'Ben gazeteciyim, böyle bir kontağım yok' dedim. Böyle bir durumla da karşılaştık
Rektörden açıklama
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay da Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Afganistan uyruklu öğrencilerin kayıtları Devletimizin ilgili güvenlik birimleri ile değerlendirildikten sonra yapılacaktır. İnönü Üniversitesi olarak konuyu yakından takip etmekteyiz" ifadelerini kullandı.
Rektörlük: Güvenlik sorunu olan öğrenciler vize alamamakta veya vize alsa bile öğrencinin yasadışı durumu saptandığında öğrenciliği sonlandırılmaktadır
İnönü Üniversitesi Rektörlüğü de yaptığı açıklama İnönü Üniversitesi Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'nın (İNÜ-YÖS) her yıl dünya genelinde yaklaşık 20 ülkede ve ortalama 50 merkezde yapıldığı aktarsı.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
2021 yılındaki sınavımıza katılan yabancı uyruklu öğrenci sayısı 4 bin 486'dır. Bu sınavlar, Türkiye Maarif Vakfı ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı yurt dışı eğitim kurumlarında gerçekleştirilmektedir. 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı İNÜ-YÖS, Afganistan'da Maarif Vakfı Türk Okullarında, 4 ayrı merkezde 19 Haziran 2021 tarihinde yapıldı. Bu sınav merkezleri Kabil, Mezar-ı Şerif, Kandahar ve Herat şehirleridir. Bu sınava giren öğrencilerin büyük bir kısmı Türk okullarının kendi öğrencilerinden oluşmaktadır. Sınava giren Afganistan uyruklu öğrenci sayısı 384 olup sınav sonucuna göre yerleşmeye hak kazanan öğrenci sayısı 105'tir. Üniversitemize şu ana kadar ön kayıt yaptıran öğrenci sayısı ise 64'tür. Bu sınavlar, şartları tutan bütün yabancı uyruklu öğrencilere açıktır. Bu sınava girip barajı aşanlara tercih hakkı verilmekte ve puanı tutan öğrenciler, bir programa ön kayıt hakkı kazanmaktadır. Ön kayıt yaptıran öğrenciler vize alıp kesin kayıt için üniversitemize geldiklerinde belgelerinin aslı incelenir, denklik işlemleri kontrol edilir.
Belge eksikliği olmayan öğrencilerin harç ücretini yatırarak üniversiteye kesin kayıt hakkı kazandığı belirtilen açıklamada, "Uluslararası öğrencilerin vize işlemleri ve güvenlik araştırmaları, ilgili devlet kurumları tarafından yapılmakta ve bu süreç, üniversitemiz ile iş birliği halinde yürütülmektedir. Güvenlik sorunu olan öğrenciler vize alamamakta veya vize alsa bile öğrencinin yasa dışı durumu saptandığında öğrenciliği sonlandırılmaktadır. Konu ile ilgili olarak üniversitemiz bundan sonraki süreçleri yakından takip edecektir." ifadelerine yer verildi.
Independent Türkçe