İsveçli ortak girişim Hybrit çarşamba yaptığı açıklamada dünyada ilk kez kömür kullanmadan üretilen "yeşil çeliğin" teslimatının kamyon üreticisi Volvo Grubu'na yapıldığını açıkladı.
Araştırmalar geleneksel süreçlerle üretilen her bir ton çelik için yaklaşık iki ton karbondioksit salımı yapıldığını gösteriyor. Alaşımın küresel üretimi, sera gazı salımının yaklaşık yüzde 7-8'ini oluşturuyor.
Çelik üreticisi SSAB, madencilik şirketi LKAB ve enerji şirketi Vattenfall fosil yakıt kullanmadan demir ve çelik üretecek teknolojiyi geliştirmek amacıyla Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology (Demir Üretimi Teknolojisinde Hidrojen Atılımı) anlamına gelen HYBRIT'i 2016'da kurmuştu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Hybrit ortaklığının açıklamasında, "Test teslimatı, tamamen fosilsiz demir ve çelik üretim değer zincirine doğru önemli bir adım ve SSAB, LKAB'la Vattenfall arasındaki HYBRIT ortaklığı için bir dönüm noktası" ifadeleri yer aldı.
Üç şirket, Hybrit'in Luleå'daki pilot tesisinde hidrojenle indirgenen yaklaşık 100 metrik ton sünger demir üreterek haziranda öncü süreci ilk kez sergilemişti.
Metals dergisinde yayımlanan makalede Hybrit, yeni hidrojen indirgeme işlemi sayesinde ham çeliğin tonu için 1600 kilogram olan fosil karbondioksit salımının ton başına 25 kilograma düştüğünü belirtti.
Makalede, "İsveç'in kuzeyindeki bu örnekte, hidroelektrik ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir elektriğin mevcudiyetiyle birlikte HYBRIT'in güzergahında kullanılan biyokütleye kolay erişim, maden eritme ocağı rotasında kullanılan fosil yakıtların yerini alarak fosil karbondioksit salımının büyük kısmını ortadan kaldırıyor" dendi.
Sonrasında bu ilk sünger demir, çığır açan teknolojiyle üretilen ilk çeliğin yapımında kullanıldı.
Simülasyonlar da rüzgar enerjisi gibi fosilsiz enerji kaynaklarını kullanarak, elektrolizdeki üretim süresini ve depolanan hidrojenin boyutunu optimize ederek süreçte ihtiyaç duyulan elektrik ücretinin de yüzde 6-7 azaltılabileceğini gösteriyor.
LKAB'nin Başkanı ve CEO'su Jan Moström yaptığı açıklamada, "Bu, madenden işlenmiş çeliğe fosilsiz bir değer zinciri oluşturmaya yönelik çok önemli bir dönüm noktası ve kayda değer bir adım" dedi.
Moström şunları ekledi:
Gelecekte bu teknolojiyi sanayileştirerek ve sünger demir üretimine endüstriyel ölçekte geçerek çelik endüstrisinin bu değişimi yapmasına imkan sağlayacağız. Bu, hep birlikte iklim için yapabileceğimiz en muazzam şey.
Hybrit, amacının 2026 kadar erken bir tarihte piyasaya fosilsiz çelik sunmak ve teknolojiyi endüstriyel ölçekte tanıtmak olduğunu söylüyor.
SSAB, HYBRIT teknolojisini kullanarak İsveç'in toplam karbondioksit salımlarını yaklaşık yüzde 10, Finlandiya'nınsa yaklaşık yüzde 7 oranında azaltabileceğini belirtti.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/climate-change
Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu
© The Independent