Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde suçluların Çin'e iade edilmesini sağlayacak olan "suçlu iade yasa tasarısı" protesto edildi.
Protestoları düzenleyenlere göre yapılan yürüyüşe 1 milyon 20 bin kişi katıldı. Hükümet yetkilileriyse bu rakamın 250 bin kişi olduğunu açıkladı.
Sayının bir milyona ulaştığı doğrulanırsa, Hong Kong’un 1997’de İngiltere yönetiminden çıkarak Çin’e geçmesinden bu yana en büyük gösteriler gerçekleşmiş olacak.
Barışçıl olarak başlayan eylemcilerin gösterisi bir süre sonra polis ile eylemciler arasında çatışmaya dönüştü.
Time lapse video shared online on how hundreds of thousands marched to protest against an #extraditionbill in #HongKong: pic.twitter.com/l66H6iaPaE/ #world #news #nowplaying.
— Debra Ulrich (@DebraUlrich) 9 Haziran 2019
Hükümet geri adım atmadı
Reuters’ın görgü tanıklarına dayandırdığı bilgiye göre Yasama Meclisi önünde barikat oluşturan polis, göstericilere karşı biber gazı ve cop kullandı.
Hong Konglu yetkililer, bir polis aracı ve bir polis merkezi yakınlarına dün atılan molotofkokteylilerle bağlantılı olarak yaşları 22 ila 60 olan 4 kişinin gözaltına alındığını belirtti.
Dün erken saatlerde bir kişi, devriye gezen bir polis aracına molotofkokteyli fırlatarak kaçmıştı.
Hong Kong lideri Carrie Lam, hükümetin söz konusu yasadan geri adım atmayacağını açıkladı.
Protestolara tepki gösteren Lam, tasarının “hukukun üstünlüğüne dayandığını” savundu.
Hong Kong’daki Yasama Konseyi, aranan kişilerin Çin’e iade edilmesine izin veren yeni hükümet tasarısıyla ilgili önümüzdeki çarşamba günü Çinli yetkililerle görüşmelere başlayacak.
"Sorumlusu dış güçler"
Çin hükümetine bağlı China Daily gazetesi ise “dış güçlerin” Hong Kong’da halkı kışkırtma yoluyla Çin’e zarar vermek istediğini, bazı protestocuların yasanın içeriğiyle ilgili yanılgıya düşmesinin sağlandığını yazdı.
Haberde, “Maalesef muhalefet, yabancı ortaklarıyla birlikte halkı kandırdı ve protestolara sebep oldu. Hong Kong hükümetinin güvenilirliğini ve itibarını baltalayarak yalnızca siyasi liderler olarak kullanıldıklarını kabul edemiyorlar. Ayrıca bazı yabancı güçler, Hong Kong’da tahribata yol açmaya çalışarak Çin’e zarar verme stratejileriyle ilerleme fırsatı arıyorlar” dendi.
Söz konusu tasarıda Çin, Tayvan ve Macau'daki yetkililerin cinayet ve tecavüz gibi suçlarla yargılanan şüpheliler için iade başvurusu yapmasına izin verilmesi, son kararı ise her davayı özel olarak inceleyecek mahkemelerin vermesi öngörülüyor.
Tasarıda siyasi ya da dini suçlardan yargılanan kişilerin iade edilmeyeceği belirtiliyor.
Muhalefet ise Çin’in mahkumlara yönelik keyfi gözaltı, adil olmayan yargılama ve işkence gibi uygulamalarından endişe ettiklerini söylüyor.
Independent Türkçe