Bezos uzay yolculuğunun ardından iki kişiye 100'er milyon dolar verdi

Jeff Bezos'un Blue Origin'e ait New Shepard roketiyle yaptığı yolculuk yaklaşık 11 dakika sürdü (AP)

Jeff Bezos "cesaret ve medeniyet ödülü" kapsamında iki adet 100 milyon dolarlık (yaklaşık 860 milyon TL) ödül vereceğini söyledi.

Ödüller, Blue Origin'in Bezos ve diğer üç yolcuyu şirketin ilk mürettebatlı uçuşunda uzaya taşıyan yolculuğu şerefine düzenlenen basın toplantısının sonunda açıklandı.

İlk iki ödül, aktivist ve televizyon siması Van Jones'la şef ve yardımsever José Andrés'e verilecek. Bezos, ileride daha fazla ödül verilebileceğini belirtti.

Bezos, her iki alıcının da parayı nasıl harcayacaklarına henüz karar vermediğini söyledi. Paranın kâr amacı gütmeyen kuruluşlara tek seferde büyük miktarda veya birkaç parçaya bölünmüş şekilde verilebileceğini dile getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amazon'un kurucusu, uzaya yaptığı yolculukla ilgili aralıksız eleştirilerin hedefi olmuş, parayı Dünya'daki sorunları çözmek adına daha iyi harcayabileceği söylenmişti. Bezos, bu tür eleştirmenlerin "büyük ölçüde haklı" olduğunu söylese de uzay yolculuğu ve Dünya'daki iyileştirmelerin birbiriyle çeliştiğini reddetti.

Yeni ödül bu eleştirilerin bir kısmına cevap vermeyi hedefliyor gibi görünse de Bezos, yeni çözümler yaratmak amacıyla muazzam servetinin yalnızca küçük bir bölümünü bağışlıyor.

Bezos, ödülün yeni bir "hayırsever girişim" olduğunu söyledi. Ödül, kişilerin "fikirlerden" ziyade "karakterler veya amaçları" sorgulamakta çok hızlı davrandığı inancına dayanıyor.

Bezos duyurularını uçuşun ardından düzenlediği basın toplantısının sonunda yaptı. Toplantı sırasında sürpriz ödülü açıklamadan önce yolculuğun sonucunda yeni bir bakış açısı kazandığını ve yolculuğun beklentilerini aştığını söyledi.

Bezos "Cesaret ve Medeniyet" ödülünü ne zaman ve ne sıklıkta vereceğine dair herhangi bir bilgi vermedi. Sadece “yüksekleri hedefleyen, cesaretle çözüm arayan ve bunu her zaman medeni bir şekilde yapan liderleri” ödüllendirmeyi amaçladığını söyledi.

Televizyon yorumcusu, yazar ve aktivist Van Jones, ödülünün açıklanmasının ardından parayı "taban" örgütleriyle çeşitli endüstrileri "altüst eden dehalar" arasında bağlantı kurmak için harcayacağını, böylece "yoksulluğu" ve dünyanın karşı karşıya olduğu diğer sorunları "alt etmeye" çalışabileceklerini söyledi.

Kâr amacı gütmeyen World Central Kitchen'ı kuran İspanyol Şef José Andrés, ödülünü alırken ağlamamak için kendini zor tutuyor gibi görünüyordu. Andrés, “Şeref duyduğunu” ve “gerçekten minnettar olduğunu” söyledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU